HANGİ YAŞTA HANGİ SPOR

HANGİ YAŞTA HANGİ SPOR

12 yaşından önce ASLA!
Peki spor seçimi yaparken üzerinde durulması gereken faktörler neler? Bu sorunun yanıtını şöyle özetliyor: Gerçek faydayı sağlamanın yolu, uygun yaşta doğru spor dalını tercih etmekten geçiyor. Örneğin kemik gelişimi yeterince sağlanmadan çocuğa binicilik, karate, boks gibi sporları yaptırmak ona faydadan çok zarar getiriyor. Doğru olan, çocuğun olgunlaşma ve sporlara özgü yetenek seviyesine göre uygun spor branşını seçmektir
Özellikle çocuğun alerjiye yatkın olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesini öneren hekimler, ayrıca eksik aşılarının yaptırılması gerekliliğinin altını çiziyorlar. Her çocuk kronolojik (takvimsel) yaşına değil, kendi gelişme ve olgunlaşma düzeyine göre farklı oranlarda gelişir ve büyür.

Çocuklar ne zaman hangi sporları yapmalı?

Seçilecek spor branşının çocuğun yaşına, cinsiyetine ve yeteneğine uygun olması gerekir
Küçük çocuklara temel sporlar yaptırılmalı. Halter, boks ve diğer dövüş sporlarına başlama yaşı en az 12-13 olmalıdır. Ancak bu zamana kadar çocuk atletizm dalları, jimnastik gibi temel sporları yapabilir. Yüzme ve basketbol ise en erken başlanabilecek dallar.
Gençler için spor
Spor yaparken de genç olmak avantajlı. Ancak spor dalını seçerken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Gencin kendi kişilik yapısını ve sosyal yapısını iyi tahlil etmesinde yarar var. Paylaşmayı, gruplar içinde olmayı seven gençler takım sporlarını, buna karşın yalnızlığı seven yapıdaki gençler ise bireysel sporları seçmeli.
Beklentiler de belirliyor
İlerde çok para kazanmayı düşünen gençler hem popüler hem de yüksek ücretler kazanabilecekleri, futbol, basketbol gibi sporları tercih ediyor. Golf, tenis, kayak gibi sporsporlar ise ileride iş ve sosyal yaşamda diyalog sağlamada etkili. Bu sporlar kişiye sosyal haz sağlaması açısından da önemli.
Kızlar farklı
Kız çocukları için performans sporunun tercih edilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, kız çocuklarına kuvvet gerektirmeyen ama koordinasyon ve esneklik gerektiren sporları (yüzme, jimnastik, dans, bale, tenis, voleybol, atletizm, tekvando, judo, karate) öneriyor.
Çocuklarını yaz spor okullarına gönderme imkanı bulamayan ailelere de önerilerde bulunan hekimler; “Bir yaz spor okuluna gönderilmeyen yaşları 6-15 yaş arası kız çocuklarının aktivite ihtiyacı için günlük 11-12 bin adım, erkeklerin de 13-15 bin adım yürümeye gereksinimi var. Yürüyüş dışındaki aktivite çeşitleri için de, bisiklet, elim sende, ip atlama, suda koşu (bel seviyesindeki suda) gibi basit aktiviteler önerilebilir” diyor.
*Spor yapmak son derece sağlıklı. Ancak maksimum yararı sağlayabilmek için uygun yaşta doğru sporu yapmak gerekiyor. Aksi halde spor yapalım derken sakatlanmak işten bile değil.
Son yıllarda jogging yapanların, yüzenlerin, tenis oynayanların sayısı hızla artıyor. Ancak spor seçimini doğru yapmak çok önemli.
40 ‘ından sonra en iyisi fitness
40 yaş üzerinde genellikle sosyal ortamlarda yapılabilecek olan sporları seçmek gerekiyor. Golf ve tenis en iyi örnekler. Bunun dışında jogging, yüzme, trekking, bisiklet, yürüyüş gibi sporları da tercih etmekte yarar var. 40 yaşın üzerinde spor yapacak kişilerin önce ‘fit’ yani spora uygun bir fizik yapıya sahip olmaları şart. Bu amaçla ‘fitness’ salonlarına gitmek son derece faydalı. Bu şekilde önce fazla kilolar atılıp, kaslar ve eklemler uygun güce geldikten sonra diğer sporlara geçmek daha doğru olur.
Püf noktaları
-Spora başlamadan önce donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurarak spora engel bir durumun olmadığından emin olmak gerektiği unutulmamalı.
-Sigara, spor yapmak için önemli bir handikap. Solunum ve kalp sistemi üzerine olan olumsuz etkilerinin yanında, kas ve tendon (kas kirişleri) dayanıklılığını azalttığı ve kas-tendon kopmalarına zemin hazırladığı biliniyor.
-Spor yaparken doğru ayakkabı ve giysiler tercih edilmeli; çünkü uygun ayakkabı seçimi birçok problemi önler. Ayakkabının taban yumuşaklığı, ayağa oturması önemli. Sıkan ayakkabılarda kemik büyümeleri, sinir sıkışmaları sıklıkla görülür.
-Yapılan spora göre, koruyucu dizlikler, dirseklikler, bileklikler, kask gibi yardımcı teçhizat gerekir.
-Açık alan sporlarında şapka ve güneş gözlüğü ihmal edilmemeli.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.