Hemodiyaliz nedir?

Hemodiyaliz nedir?
Peki böbrekler için hemodiyalizin önemi nedir? Hemodiyaliz uygulaması nedir ve ne işe yarar? Neden böbrek hastalıklarında hemodiyalize ihtiyaç duyulur? İşte bu ve daha fazla sorunun yanıtı yazımızın devamında saklı. Hemodiyaliz böbreklerin yerine getiremediği işlevleri yapay olarak sağlayan bir uygulama olarak da tanımlanabilir.

Hemodiyaliz uygulaması öncesinde ilk olarak kolda bulunan atardamar ve toplardamarın birleştirilmesi işlemi yapılıyor ve aradan 3-4 hafta geçtikten sonra hemodiyaliz uygulaması başlatılıyor.
Hemodiyaliz nedir nasıl uygulanır?
Diyaliz, yarı geçirgen bir zarla ayrılmış ve bir tarafında temizlenmesi gereken kan, diğer tarafında da diyaliz sıvısının bulunmuş olunduğu iki odacıklı bir sistem; hemodiyaliz ise vücut dışına alınan kanın makine aracılığıyla yapay bir filtreden (diyalizör) geçirilerek birikime uğrayan zararlı maddelerden ve fazla sıvıdan arındırılması ve sonra vücuda geri verilmesi işlemi olmaktadır. Böbrekler aynı zamanda vücudumuzda üretilmekte olan bir takım hormonların yıkımını da gerçekleştirme gibi bir görev üstlenmekte olduğundan, eğer böbrekler herhangi bir durumdan mütevellit hasar alırlarsa tüm bu işlevlerini yerine getiremez.
Karnımızın arka bölgesinde yer alan ve iki adet bulunan böbrek, vücudun su ve tuz dengesini sağlamada, kan yapımını kontrol etmede, kan eksikliğinde kemik iliğini uyarmada, vücudumuza giren proteinin vücutta işlendikten sonra oluşan atıklarını kandan uzaklaştırıp temizlemede görev alan önemli bir organdır
Atardamar ve toplardamarın birleştirilmesi yani tıp dalındaki adıyla fistür ameliyatı olmayan ya da yeterince gelişmeyen fistür durumunda boyun veya kasıktaki toplardamarlardan birine kateter yerleştirilerek acil uygulanması gereken hemodiyaliz yapılıyor. Fistür ameliyatından sonra 3-4 hafta beklenmesinin sebebi de fistürün gelişmesini sağlamaktır.
Bir önceki Akciğere tüp nasıl takılır? başlıklı konumuzda akciğere tüp takılmasının nedenleri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bağırsakta fistürüne iyigelen şeyler, hemodiyaliz uygulaması, hemodiyalizin uygulanması

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.