Hemoroid hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri

Hemoroid hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri

Uzmanlar, birçok kişinin utandığı için doktora gidip tedavi ettiremediği Hemoroid hastalığından basit lazer yöntemleriyle kurtulmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Hasan Taşçı, ‘Ağrısı az yöntemle hasta hastanede yatmadan taburcu olur, günlük hayatına da hemen döner’ dedi
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dr.
Prof
Hasan Taşçı, birçok kişinin utandığı için doktora gitmediği hemoroid hastalığının basit yöntemlerle tedavi edilebildiğini anlattı.
Prof. Dr. Taşçı, halk arasında ‘basur’ olarak bilinen hemoroid hastalığının, anüs (bağırsağın son çıkış kısmı) bölgesinde normalde bulunan damar yumağının belirginleşmesi ve sarkması sonucu oluşan rahatsızlığa verilen isim olduğunu söyledi.
Bant, sıvı enjekte, dikiş ve cerrahi yöntemlerin yanı sıra lazer yönteminin hasta açısından rahatlatıcı olduğunu belirten Taşçı, “Nd-Yag lazer ile hemoroid memeleri küçültülür veya büyük hemoroidler kesilerek çıkartılır. Ağrısı çok az olduğundan işe dönme süresi daha kısadır. Hastanın lazer ameliyatından sonra hastanede yatmasına gerek yoktur” dedi.
Kanser belirtisi de olabilir
Hemoroid tanısı için anal muayenenin şart olduğunu belirten Taşçı, teşhisi nasıl koyduklarını şöyle anlattı:
“Hastanın şikâyetleri dinlendikten sonra yapılan anal muayene genellikle genç hastalarda tanı için yeterlidir. Rektal kanama şikâyeti ile gelen hastalara rektoskopi önerilir.
Kalın bağırsak kanseri belirtisi olabilir
40 yaş ya da üstü kabızlık şikâyeti ile gelen ve yapılan anal muayenesinde hemoroid saptanan tüm hastalarda kolonoskopik tetkik önerilmektedir. Her zaman altta yatan bir kalın bağırsak tümörü olup olmadığı araştırılmalıdır. Unutulmamalıdır ki hemoroid tek başına kalın bağırsak kanserinin belirtisi olabilir.”
Hemoroidin tedavi yöntemleri
– Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesi altta yatan kabızlığın giderilmesi.
– Dİyette bol lifli gıdalara ağırlık verilmesi, günlük su alımının artırılması, ortalama 1,5-2 litre su içilmesi.
– Lokal krem ve pomatla tedavi.
– Skleroterapi: Hemoroid memesinin içine enjektörle sonradan katılaşan bir maddenin enjekte edilmesi.

– Bant ligasyonu: Hemoroid memesinin lastik bir halka ile dibinden sıkıştırılması ve kendiliğinden düşmesinin beklenmesi.
– Cerrahi yöntem: Hemoroid memelerinin cerrahi yöntemle kesilip çıkartılmasıdır. Genel anestezi altında yapılır. Hasta aynı gün ya da bir gün sonra evine gidebilir.
– Stapler (otomatik dikiş aleti): Stapler ile bağırsağın son kısmının dairesel tarzda kesilip tekrar dikilmesi. Ağrı çok azdır. Hasta bir gün sonra normal aktivitesine dönebilir.
– Lazer: Nd-Yag lazer ile hemoroid memeleri küçültülür veya büyük hemoroidler kesilerek çıkartılır. Ağrısı çok az olduğundan işe dönme süresi daha kısadır. Hastanın lazer ameliyatından sonra hastanede yatmasına gerek yoktur. Üçüncü dereceye kadar olan hemoroidlere uygulanır.
Hemoroid hastalığının başlıca sebepleri
– Bağırsak alışkanlığında değişiklikler (kabızlık, ishal ),
– Gebelik ve doğum,
– Hareketsiz yaşam,
– Bazı spor etkinlikleri (ata binmek, bisiklet sürmek),
– Çeşitli meslek grupları (şoförler, pilotlar),
– Alkol alışkanlığı,
– Pelvik bölgede yerleşen tümörler, karında asit oluşumu,
– Kalın bağırsak kanseri.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: basur hastaları uyurken nasıl yatmalidir, basurlu nasil yatmali

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.