Hemoroidde Lastik Band Ligasyonu

Hemoroidde Lastik Band Ligasyonu
4. derece iç hemoroidler için kullanımı uygundur. Kan dolaşımı kesilen hemoroid memesi birkaç gün içinde ölür ve dışkılama esnasında düşer.

Hangi hemoroidlere uygulanır?

Lastik band ligasyonu tekniği 1,2 ve 3. İşlem, iç hemoroid memesinin tabanına lastik bir band yerleştirerek hemoroide giden kan akımının engellenmesi esasına dayanır. derece hemoroidlerde yeterli bir tedavi yöntemi değildir
Dış hemoroidlerde, boğulmuş hemoroidlerde, hemoroid ile birlikte ameliyat gerektiren başka hastalık varlığında uygulanmaz.

İşlem için bir hazırlık var mıdır?

Ligasyon işlemi poliklinik şartlarında yapılabilir. Anestezi gerektirmez. Hastanın dışkısını yapmış olması yeterlidir. Kısa süreli (5-15 dk) bir işlemdir

Tek seansta işlem biter mi?

Genellikle bir seansta bir hemoroid memesine lastik band ligasyonu yapılır. Ancak hastanın durumuna göre iki ayrı bölgeye de band yerleştirilebilir. Her insanda üç hemoroid memesi olduğundan genellikle üç seansta işlem tamamlanmış olur.

İşlem sonrası yapılması gerekenler var mı?

Sıcak su torbası üzerine oturmak kas kasılmasını ve ağrıyı azaltır. Gerekirse ağrı kesici kullanılabilir. Alkol almamak, anüse fitil dahil herhangi bir cisim sokmamak, aspirin gibi kanama yapıcı ilaçlardan sakınmak ve kabız olmamak gerekir.

İşlemin yan etkileri var mıdır?

İşlem sonrası ağrı olabilir. Bunun için sıcak su lastiğine oturmak ve ağrı kesici almak yeterlidir. Nadiren yerleştirilen band çıkarılır.

Dokunun ölüp düşmesi sonrası kanama olabilir, genellikle kendiliğinden durur.

Lastik bağlama yöntemi nadiren dış hemoroidlerin boğulmasını tetikleyebilir.

Nadiren enfeksiyon gelişebilir. Bu durumda antibiotik kullanılır.

Op.Dr.Alaattin Öztürk
Genel Cerrahi Uzmanı
Sema Hastanesi / Maltepe / İstanbul

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.