Hiperaktif çocuğa nasıl davranılır?

Hiperaktif çocuğa nasıl davranılır?
Peki hiperaktif çocuğa nasıl davranmalıyız? Memorial Antalya Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Bölümü’nden Uz. Dr. Çünkü hiperaktif çocuğa yanlış yaklaşım ileride çocukta kişilik bozukluğuna sebep olabileceği için normal çocuklara nazaran hiperaktif çocuklara davranışta iki kere düşünmek gerekir.
Çocuğunuzda hiperaktiflik varsa hem kendi davranışlarınızda çok dikkatli olmalı hem de başkalarının çocuğunuza karşı sergilediği davranışları kontrol etmelisiniz. Humen Can Elmi’ninn hiperaktif çocuğa davranma önerileri sizlerle:

Dr
Can Elmi’nin, ailelerin hiperaktif çocuğa davranışlarında nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda yapmış olduğu yazılı açıklamayı sizlerle paylaşıyoruz. Bu açıklamayı okurken çocuğun davranış bozuklularının ve bu davranış bozukluğunun altında yatan sebepleri öğrenebilirsiniz.
Dr. Can Elmi, ebeveynlerin çocuklarını büyütürken uzman bir çocuk psikiyatrisinden yardım almalarını öneriyor. Bunun nedenini  ise Elmi şöyle açıkladı:

“Çünkü çocuk psikiyatri, yalnızca çocuğun değil, ailenin ve okulun da doktoru rolündedir. Çocuğun kendisi ile birlikte içinde bulunduğu ortamı da değerlendirerek, problemleri aşma yolunda yol gösterir. Unutmayın ki çocuklar, erişkinlerin küçük formu değildir. Erişkinlerde var olan bütün duyguların çocuklarda bulunması beklenemez. Çocukların ailelerinden beklentileri, yaşları ile birlikte değişir. Ergenlikte özerklik anlamında ailesinden uzaklaşmayı seçen çocuklar, ilkokul ve öncesinde sürekli ailesi ile zaman geçirmek isteyebilir. Ailelerin çocuklarından beklentilerini belirleyebilmesi için, çocuklarının gelişim basamaklarını bilmesi çok önemlidir. Örneğin; 4 yaşındaki bir çocuktan vicdanı duygular beklemek yanlış olacağı gibi, 5 yaşındaki bir çocuğun ölüm kavramını anlayacağını düşünmek de yanlış olur.
Disipline olmamış ve hiperaktif çocuk ayrımı önemlidir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu olan bir çocuk, her ortamda bu rahatsızlığı gösterir, ancak disipline olmayan çocuk genelde böyle değildir. Sınıf içi davranış ve öğrenme sorunu problemi yaşayan çocuklardaki sorunların, her çocukta kendine özgü bir seyri vardır. Ailenin yapısından beslenme tarzına, okula gidiş gelişindeki arkadaşlarından, öğretmenine kadar değişebilecek küçüklü büyüklü birçok etken çocukları olumsuz etkileyebilir. Durumu değerlendiren uzman kişi, bu listenin içerisinde çocuğun durumuna en çok etki edenleri belirten bir öncelik sıralaması yapmalıdır.”
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: doyumsuz çocuklara nasıl davranılmalı, hiperaktif bebeklere nasıl davranılmalı

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.