Histerik Nöroz Faydaları

Histerik Nöroz Faydaları
Mısırlılar histerinin rahmin normal yerinde olmamasından kaynaklandığını düşünmüşlerdir.
HİSTERİK NÖROZ:Histeri kavramı en az 4000 yıllıktır ve Mısır’dan kaynaklanmaktadır. Tedaviyi rahmin yerini, durumunu düzelterek yapmak istemişler, bu amaçla vaginaya iyi kokan maddeler koyarak rahimi harekete geçirip Histerik nörozlar kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Histerik hastaların duygularında dengesizlikler ön plandadır. Bu terim Hipokrat zamanından beri kullanılmaktadır
Nefret ve sevgi, dostluk ve düşmanlık gibi birbirinin karşıtı olan duyguların aşırı biçimlerde yansıtıldığı ve bu duyguların sık sık birbirleriyle yer değiştirdikleri görülür. Aşırı sevinç gösterilerinin hemen ardından, ağlama ve keder gösterileri sahnelenebilir. Hastalar genellikle bütün davranışlarında aşırılıklara kaçarlar ve bu davranışlar genellikle kalabalık yerlerde belirginleşir. Hasta, bu aşırı davranışlarıyla adeta çevrenin ilgisini üstüne toplamak isteyen şımarık bir çocuk gibidir. Histeriklerin bu kişilik yapılarından daha önemli olan Özellikleri ise, bu hastaların sürekli konversiyon (çevirme) tipinde bir psikolojik savunma mekanizmasına sığınmış olmalarıdır. Örneğin, felçli olmamakla birlikte, bir felçli gibi davranırlar. Histerik nörozlarm oluşum mekanizması, diğer bir deyişle psikodinamik açıklaması ise, bu hastaların id düzeyindeki ilkel güdülerini yeterli bir süperego denetimine alamadıkları, bu nedenle dış dünyaya uyamadıkları ve oldukça güç olaylar ve psikolojik uyarılar karşısında onlarla sağlıklı bir savaşıma girmek yerine, geriye çekilip bir konversiyona sığındıkları biçimindedir. Has-talardaki psikolojik enerji fiziksel belirtilere dönüşmüş ye böylece konversiyon tablosu ortaya çıkmıştır. Örneğin hasta görme alanının belli bir bölümünü görmez, fakat bu körlüğü açıklayan hiçbir sinir sistemi bozukluğu ortaya konamaz ya da hasta vücudunun belli bir bölgesinde ağrı hisseder. Hasta bu ağrıyı gerçekten hissediyordur, fakat ağrıyı yaratan bir etkene rastlanamaz.
Histerik nöroz
Histerikler sık sık intihara kalkışırlar. Fakat bunların çoğu gösterişten ileri gitmez. Bu hastaların bir diğer özellikleri ise olağanüstü öyküler uydurup, bu öykülerde kendilerini başrolde göstermeleridir. Bazı hastalar kişilik içinde son derece doğal davranışlarda bulunurlar, bazıları ise nöbetler sırasında bilinçsiz olarak yolculuklara çıkarlar, hatta çeşitli suçlar bile işleyebilirler. Böyle bir hasta günlerce sürebilen bir histerik nöbetten kurtulduğunda, kendisini başka bir kentte ya da karakolda bulabilir ve yaptığı yolculuğun ya da işlediği suçun farkında değildir.

Başlıca iki çeşit histerik nöroz tanımlanmıştır, bunlardan ilkine “Konversiyon tipi”, ikincisine ise “Disosyatif tip” denir. Konversiyon tipi histerikler hareket ve duyu ile ilgili hastalık tabloları tanımlarlar. Örneğin, hasta bacaklarının tutmadığım, ellerinin hissetmediğini, gözlerinin görmediğini ve buna benzer değişik hareket, duyarlık ve duyu kusurlarından yakınır. Hasta bunların gerçek olduğuna inanır. Ancak dikkatli bir muayene ile doktor gerçek bir tablo karşısında olmadığını anlar. Konversiyon tipi histerik belirtilere kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanır.
Disosyatif tip histeride ise belirtiler hastanın bilinciyle ilgilidir. Hasta nöbetler sırasında asıl kimliğinden değişik bir kimliğe bürünebilir, yukarıda belirttiğimiz gibi bilinçsiz yolculuklar yapabilir, suçlar işleyebilir, uyurgezerlik ve unutkanhk gibi belirtiler gösterebilir. Disosyatif tiplere erkek ve kadınlarda eşit sıklıkta rastlanır. Histerinin en etkin tedavisi psikoterapidir. Burada hastanın bilinç altındaki çatışmasının tanınıp çözümlenmesine ve hastanın kişilik yapısının geliştirilmesine yardım edilmesi yoluna gidilir,

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.