HORMONAL TEDAVİ: Faydaları

HORMONAL TEDAVİ: Faydaları
Böyle yumurtlamayı gerçekleştiren ilaçlarda yumurtlamanın olma şansı yaklaşık olarak % 72 ve gebe kalabime şansı da yaklaşık olarak % 32′dir.
HORMONAL TEDAVİ: Günümüzde uygulanan ve kısırlık tedavisinde önemli bir yeri olan hormon tedavileri ile pek çok kadın çocuk sahibi olabilmektedir. Ovülasyon yaptıran ilaçlardan en sık kullanılanı “klomifen sitrat” adlı ilaçtır.
Hormon tedavilerinin başlıca amacı da yumurtlama (ovülasyon) olmayan kadınlarda yumurtlama oluşturmaktır. Bu amaçla kullanılan ilaçlar ve kullanma biçimleri hastadan hastaya farklılıklar göstermektedir
Çocuğu olmayan her 10 kadından birinde neden yumurtlamama olduğuna göre, böyle kadınların Önemli bir bölümü, yumurtlama sağlayan ilaçlarla çocuk sahibi olabilmektedir. Hormon tedavisinin önemli uygulama hedeflerinden biri de progesteron hormonu yetmezliğinin tedavisidir. Böyle kadınlarda sorun ovülasyon sonrasında oluşan korpus luteumdan yeteri kadar progesteron hormonunun salgılanmamasıdır. Buna “luteal devre yetmezliği” de denir. Yetersiz miktarda progesteron hormonu salgılandığından endometrium dokusu gebelik için yeteri kadar gelişemez. Dolayısıyla da gebelik şansı azalır. Tedavi amacıyla eksik olan bu hormonun uygun dönemde yeteri kadar verilmesiyle gebelik şansı artar.

Bazı kadınlarda ise çocuk olamama nedeni rahmin yeteri kadar gelişmemiş olmasıdır. Burada rahmin geliştirilmesi için hormonal tedavi yararlı olabilir ve sonuçta gebelik oluşabilir. Bu tedavi özellikle 16-20 yaş arasındaki kadınlarda yararlıdır, 22 yaşından sonra böyle tedavilerin yararı önemli ölçüde azalmaktadır.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.