HÜCRE ÇEKİRDEĞİ Faydaları

HÜCRE ÇEKİRDEĞİ Faydaları

HÜCRE ÇEKİRDEĞİ: İnsan hücrelerinde genellikle çekirdek (nukleus) hücrenin ortasına yerleşmiş ve küre ya da elipse benzer biçimdedir. Kanın beyaz hücrelerinin (lökositler) biçimleri yuvarlak olduğu halde çekirdekleri fasulye gibi ya da parçalıdır (polimorf çekirdek}. Çekirdekle­rin büyüklükleri de hücreden hücreye değişebilir.
Karaciğer hücrelerinin çekirdekleri hücreye göre çok küçük olduğu halde küçük lenfositlerin tüm sitoplazmalannı doldurabilecek kadar iri çekir­dekleri bulunur. Çeşitli hücrelerin çekirdek büyüklükleri hormonların, iç ve dış koşulların etkileri ve de hücrenin görev durumuyla ilgili olarak da değişmelere uğrayabilir
Hücrelerde genellikle bir adet çekirdek bulun­makla birlikte karaciğer hücreleri, böbreküstü bezinin kabuk hücreleri, testisin erkeklik hor­monunu salan Leydig hücreleri gibi bazı hücre­lerde birden fazla çekirdek bulunabilir. Hücre çekirdeğini hücrenin beyni olarak düşünebiliriz. Hücrede süregelen biyolojik olayların tümü çekir­değin yönetimi ve denetimi altındadır. Hücrenin sağlığı ise, hücre çekirdeği ile diğer hücresel organcıklar arasında kurulmuş olan eşgüdüme bağlıdır.

Dinlenme durumunda (interfaz) bulunan bir hüc­renin çekirdeği yapısal olarak başlıca şu bölüm­lerden oluşur: Çekirdek zarı, çekirdek sıvısı, çekirdekçik ve kromatin.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.