İdrarda koku neden olur?

İdrarda koku neden olur?

Bazı sorunlar ne kadar bize küçük görünseler de, aslında her sorunun meydana gelmesinin altında ciddi ya da ciddi olmayan bir takım sebepler yatmakta ve bu sorunlar arasında idrarda koku olması da yer almaktadır. Çoğumuz idrar esnasında duyduğumuz kokunun neden kaynaklandığını merak dahi etmeyiz, ancak uzmanlar idrarda koku nedenlerinin ciddi şikayetleri işaret edebileceğiniz söylemekteler. Uzun süredir idrarınızda kötü bir koku duyuyorsanız eğer mutlaka bunun üzerine gidip idrar koku sebepleri hakkında bilgi edinmeli ve kendinizde ortaya çıkan bu sorunun da neden kaynaklandığını uzman bir hekimden öğrenmelisiniz. Bu testlerin uygulanması sonucunda idrarda koku nedenleri kesin olarak anlaşılır.
İdrarda koku nedenleri
İdrarda koku olmasının nedenlerini araştırmak için tam idrar tahlili ve idrar kültürü testlerine ihtiyaç vardır
Genellikle bu testlerin uygulanması sonrasında idrarda koku sebepleri enfeksiyon kaynaklıdır. Ancak testlerde enfeksiyona rastlanmamış ise idrarda koku nedeni kalıtsal metabolik hastalıklarda olabilir. Doğuştan metabolik hastalıkları varlığı idrarda koku olmasına sebep olduğu gibi daha pek çok belirtiler ile de kendini göstermektedir. İdrar koku olması bu hastalığın yalnızca belirtilerinden birisidir.

Anne ve babasında akrabalık olan çocuklarda husule gelen metabolik hastalıklar, aynı zamanda anne ve babada akrabalık olmadığı durumlarda da husule gelebilir. Kalıtsal metabolik hastalığından şüphe edilen hastaların idrar ve kan testlerine detaylı bir şekilde incelenmelidir. Kalıtsal metabolik hastalık demek monogeniz yani tek gen bozukluğu demektir. Anne veya babadan çocuğa genetik olarak aktarılan bu hastalık anne ve babasının arasında akrabalık bulunanlarda ortaya çıkma riski daha yüksektir. İdrarda kokuya neden olan metabolik hastalıklar şunlardır:
FKÜ(Fenilketonüri) Küf,fare idrarı
Multipl karboksilaz eksikliği Kedi idrarı
İzovalerik asidemi terlemiş ayak
MSUD(Akçaağaç şurubu hastalığı) akcaağacı şurubu, yanmış şeker, çemen
Glutarik asidemi tip 2 terlemiş ayak
Herediter tirozinemi Lahana
Bir önceki Bağırsak tıkanıklığına ne iyi gelir? başlıklı konumuzda bağırsak tıkanıklığı nasıl açılır, bağırsak tıkanıklığı nasıl geçer ve bağırsak tıkanıklığının tedavisi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: idrar kokmasının nedenleri, idrarin kokmasinin nedenleri, ıdrar kokması neden olur, idrarın kötü kokmasının nedenleri, idrar kokusunun nedenleri

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.