İnternet iş ve sosyal hayatı etkiliyor mu?

İnternet iş ve sosyal hayatı etkiliyor mu?
çalışanların ilgilendikleri  konu ile, internette araştırma yapmaları konuya hakimiyet açısından oldukça önemli.

 
1.İnternet, sosyal ve iş ağları (facebook, linkedIn, Xing vs…)
çalışanların iş süreçlerini nasıl etkiliyor?
Arama siteleri (google gibi) iş süreçlerini olumlu etkiliyor diyebilirim.. Eskiden yeni bir şeyler öğrenmek için kitaplar, dergiler araştırılırdı ve bu da çok zaman kaybına neden olurdu. İstediğiniz her konuda araştırma yapıp son derece kısa bir zamanda bir fikir oluşturabiliyorsunuz. Şimdi arama motorlarında bir tıklıyorsun saniyede binlerce döküman geliyor
Bu anlamda internetin çalışan kişiye faydaları sınırsızdır. Aynı şekilde sosyal iş ağları da üzerinde çalışılan konuda iştişare yapılmasını ve fikir alış veriş imkanı sunarak faydalı oluyor diyebilirim. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, sosyal iş ağlarının danışma ve bilgi alışverişi dışında başka nedenler için kullanılmamasıdır. Aksi taktirde iş verimliliğinin ve performansın düşmesi kaçınılmazdır.
2.İnsan kaynakları departmanları işe alım süreçlerinde adayları google’dan
inceliyor veya facebook gibi sitelerden iş dışındaki sosyal yaşamları
hakkında bilgi ediniyor. Bir kişi özel hayatında farklı iş hayatında farklı
olabilir mi? Örneğin facebook sitesinde küpeli, salaş giyimli bir barda
çekilmiş fotografı olan bir aday, iş görüşmesinde takım elbise giyiyor ve
ciddi duruşa sahip olarak İK’nın karşısına çıkıyor. Bu durumu nasıl
yorumluyorsunuz?
Tabi ki asıl sağlıklı olan, sanal dünya olsun, reel ortam olsun tüm ortamlarda aynı duruşu sergilemektir. Bir kişi sanal ortamda ayrı , reel hayatta farklı bir görüntü veriyorsa tutarlılık açısından sorgulanması gerekebilir. Ancak yine de özel ve iş hayatının ılımlı farklılıklarını da göz ardı etmek daha akılcı bir davranış olabilir.
3.Bazı şirketler çalışanlarının facebook, gtalk, msn gibi sosyal ağları
kullanmasına izin veriyor, bazıları ise izin vermiyor. Bu durumu nasıl
yorumluyorsunuz?çalışan verimliliğini ve çalışanların psikolojisini (örneğin
iş yerinde kendini rahat hissetme, stresi azaltma vs) nasıl etkiliyor?
Bazı şirketlerin sosyal erişim sitelerine müsade etmesi, diğerlerinin izin vermemesi, şirket politikaları açısından değerlendirilmelidir. Sohbet siteleri, bir çalışanın performansını olumsuz etkilerken diğerinde bir değişiklik yapmayabilir ancak kişiler arası ayırım da yapılmayacağına göre bunların yasaklanması daha doğru gibi olabiilir. Burada önemli olan interneti araştırma, bilgi alışverişi ve danışma yönleri için kullanmaktır.  Her şirket mutlaka internet erişimine izin vermeli ancak bunun sosyal istismarını önleyecek kontrolleri de ihmal etmemelidir. Elbette ki, çalışma aralarında kişinin sevdiği bir arkadaşı ile sohbet etmesi, iş stresini azaltma konusunda psikolojik bir rahatlama sağlamaktadır ama bunun dozunu ayarlamak her zaman mümkün olmayabilir.
4.Sizce çalışan motivasyonu ve psikolojisi açısından şirketler nasıl hareket
etmeli? Sosyal ağlar konusunda nasıl davranmalı?
Bir kere internet erişimine mutlaka izin verilmelidir. Katı yasakçı bir tutum, çalışanla işveren arasında iş motivasyonunu olumsuz etkileyecek güven proplemleri oluşturabilir. Aslında belli bir çalışma eğitimi ve disiplini almış , sorumluluğunun idrakinde olan kişilerde sosyal ağların olumsuz bir katkısı olmaz. Ama sorumluluk anlayışı zayıf olan çalışanlarda her zaman istismar konusu olabilir. işveren çalışanlarının genel tutumu ve yönelimleri doğrultusunda hareket etmelidir. Çok sayıda çalışanın olduğu,  kontrol ve denetim imkanının olmadığı işletmelerde sosyal ağlara sınırlama getirilmesi doğru bir davranış olabilir.
 
5. internet ortamında şirketler hakkında yapılan olumlu-olumsuz yorumlar
şirketlere bakış açısını nasıl etkiliyor? Biz bu yorumlardan nasıl
etkileniyoruz, ne kadar önemsiyoruz?
Elbette ki, olumsuz ya da olumlu internet yorumları, internet kullanıcısını ve tüketiciyi etkilemektedir. Bugun artk bir çok kişi, ürün almadan önce internette araştırma yaparak kıyaslamalar yapmakta ve yorumlara bakmaktadır. Hatta şirketlerin maaş politikaları ile alakalı bilgiler bile sosyal erişim sitelerinde paylaşılmakta, iş arayışı içerisinde olanlar bu yorumlara göre insan kaynaklarına başvurmaktadırlar.  Çalışanına ödeme sıkıntısı yaşatan şirketlerin kalifiye eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşadığı da bir gerçektir. Bu nedenle internet ortamında; yüksek rantiye alan ve kurumsal kimliği konusunda şöhret sahibi olduğu paylaşılan, firmalara daha profesyonel kişilerin müracaat etmektedir.
6. Bu durum yurtdışında nasıl?
Yurtdışında da ülkemizden farklı bir uygulama söz konusu değildir.
7. Çalışanlar arasında nasıl bir etki yapıyor? İletişimi kuvvetlendiriyor
diyebilir miyim?
Sosyal paylaşım ağlarının, iletişimde kolaylık sağladığı ve iletişimi kuvvetlendirdiği bir gerçektir. Çok çalışanlı şirketlerin kurum içerisinde kendi özel network ağları ile kişileri birbirine bağlamaları, zaman kazancı ve performans açısından çok önemlidir.  Böylece birimler daha hızlı ve kaliteli olarak ekip ruhuyla çalışabilirler. Hemde gereksiz yazışmalarla vakit kaybedilmemiş olur. Artık network  ortamında sesli ve görüntülü  görüşmeler hatta çoklu konferans ortamları oluşabilmektedir. Böylece çalışan bireyler farlı şehirlerde hatta farklı ülkelerde olsalar bile anında görüş alış verişi yapabilmektedirler.  Bu tarz uygulamalar aynı zamanda çalışanlar arasındaki dostluk ve ekip anlayışını da arttırmaktadır.  Sonuç itibariyle  açıdan internet ve network sistemleri firmaların kurumsal kimlik ve performans açısından olmassa olmazlardandır. Yoğun rekabet pozisyonlarının olduğu ülkemizde,  suistimal korkusu ile böyle teknolojik imkanlardan uzak durmak, uzun süreçte o firmanın rakiplerinden geriye düşmesi ile sonuçlanacaktır.
 
dr mehmet yavuz
REEM Nöropsikiyatri Kliniği
 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.