İşitme kaybı neden olur?

İşitme kaybı neden olur?

İşitme kaybının sebepleri
İç kulaktaki işitme hücrelerinin bulunduğu bu kısımdaki kemikçikler vasıtasıyla titreşimler beyindeki işitme merkezine iletilir. Kulağın kulak kepçesi, kulak kanalı ve kulak zarından oluşan bölümüne dış kulak adı verilirken, kulak zarından sonra başlayan kısmına ise orta kulak denilmektedir. Orta kulaktan sonra gelen ve işitme ile ilgili sinir hücrelerinin yer aldığı kısma ise iç kulak denilmektedir.
Sesin kulak tarafından algılanması ve beyinde yer alan işitme merkezine ulaştıktan sonra analiz edilip yorumlanmasına işitme denir ve işitme organımız olan kulak dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Beyindeki işitme merkezinde duyulan sesleri iletmek iç kulağın görevidir
Kulak yapısındaki işitme sinirinde ya da işitme merkezinde herhangi bir sebepten kaynaklı olarak husule gelen hasarlar, işitme kaybına yol açmaktadır. İşitme yetisinin azalması, kalıcı olarak işitme kayıplarının görülmesi mütenevvi nedenlerden kaynaklanıyor.

Bunlardan ilki, tıkalı dış kulaktır. Ayrıca orta kulaktaki sıvı ve hava basıncı probleminden dolayı da işitme kaybı ortaya çıkabiliyor. Kemikçik ve eklem sorunundan, kulak salyangozundaki tüylerin, gürültüye maruz kalma, yaşın ilerlemiş olması ve enfeksiyon sebebiyle hassasiyeti yitirilmesinde işitme kaybı görülmektedir. İşitme kaybının nedenleri arasında yüksek frekanstaki sesten dolayı kulaklarının zarar görmesi de geliyor. Alkol ve ilaç kullanımı, kemik ve eklem sorunu gibi daha pek çok işitme kaybına neden olan etkenler bulunmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Uyku düzensizliğinin yol açtığı hastalıklar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: sensorial işitme kaybı neden olur

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.