Kahvaltı yapmayan çocuklar obez olabiliyor

Kahvaltı yapmayan çocuklar obez olabiliyor
Bu tür besinlerin şeker oranı yüksek olabildiği için aynı zamanda diş sağlığı da olumsuz etkilenebiliyor.
Kahvaltı yapmayan çocuk okulda sunulan kahvaltı alternatiflerini değerlendiriyor.
Yumurta ve pekmezi unutmayın!
Şengül Sangu Talak, kahvaltıda çocuğun enerji deposunu dolduracak, proteinden zengin gıdaların verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Şengül Sangu Talak, tüm bunların da gelecekte obeziteye ve bu hastalığın getirebileceği problemlere zemin hazırladığı uyarısında bulunuyor. Bu kahvaltı alternatifleri de poğaça, çikolata, sucuklu tost, milföy hamuru ile yapılmış börek, tatlı bisküvi, hatta cipsler ve bunların yanında kolalı içecekler ve hazır meyve suları olabiliyor

“Çocuğunuzun her gün bir yumurta yemesini sağlayın. Çünkü yumurta yüzde yüz emilebilen en kaliteli protein kaynağıdır ve kan yapıcıdır.
Ayrıca sürülebilen çikolata, bal, reçel gibi tatlılar yerine kan yapan ve kemiklerin gelişimini sağlayan kalsiyumdan zengin pekmezi tercih edin. Kahvaltılara az miktarda domates, salatalık ile maydanoz gibi vitamin ve posa içeren sebzeler ekleyerek çocuğunuzun iştahının açılmasını ve bağırsaklarının çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Kahvaltıda sadece ve sürekli mısır gevreğiyle süt tüketimi belki pratik olsa da, sakıncalı. Bu nedenle karışımı kuru meyve, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemiş ve taze meyvelerle daha besleyici ve lezzetli hale getirmeye çalışın. Kahvaltının yanında çay içilmesi demir emilimini engelliyor, ayrıca çok fazla kaynatılması da besin değerini düşürüyor. Bu yüzden mümkün olduğunca çocuğunuza çay içirmeyin.
Kantin ürünleriyle karnını doyurmasın
Okul çağındaki çocuğunuzda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, okul kantinlerinde satılan cips, şekerleme, çikolata, bisküvi, poğaça ve kek gibi gıdaları ana yemek yerine koymaması ve fazla miktarlarda yememesi.
Bu nedenle çocuğunuzun cep harçlığı ile fast food tipi besinler yerine meyve, ayran, süt, kuru üzüm, kuru kayısı, fındık, ceviz gibi yararlı, vitamin, protein ve kalsiyum içeriği yüksek besinler almasını alışkanlık haline getirmesini sağlayın.”
Beslenme çantasında neler olmalı?

• Çocuğunuza beslenme çantası hazırlarken ara öğün için meyve, fındık, ceviz ve özellikle badem gibi kuru yemiş, kuru kayısı, süt, meyveli yoğurt, kuruyemişli kek, ev yapımı peynirli poğaça ile ayran gibi besleyici ve tamamlayıcı gıdaları tercih edin.
• Okul yemeği çıkmıyorsa ve ana öğün oluşturulacaksanız; kepekli ekmek arası et grubundan bir gıda ile marullu ve salatalıklı bir sandviç hazırlayabilirsiniz. Yanına ayran, su ve meyve ilave etmeyi de unutmayın.
• Saklama kabında susuz az yağlı ev yemekleri veya çeşitli salata tarzı gıdalar da tercih edilebilirsiniz.
Kahvaltı alternatifleri
• Mısır veya yulaf gevreği, 1 yemek kaşığı kuru üzüm veya yaban mersini veya 2-3 adet kuru kayısı, 6-8 adet fındık kırığı veya 2 adet ceviz, 1 kivi veya 1/2 adet muz, süt veya yoğurt.
• 1-2 dilim tam tahıllı ekmek, 1 tatlı kaşığı pekmez veya bal, 1 yumurta, 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu.
• Kaşarlı tost, 5 adet zeytin, 1 bardak süt, domates.
• Omlet, 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu, 1-2 dilim ekmek, 1 tatlı kaşığı pekmez veya ev yapımı reçel ya da marmelat.
• 1 Su bardağı süt, 1 adet muz, ceviz ve meyveli kek.
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.