Kalp Yetmezliği Kalp Yetmezliği Ve Tedavileri

Kalp Yetmezliği Kalp Yetmezliği Ve Tedavileri

Yaşamamız için, vücudumuz  gerekli oksijeni ve besini taşıyan kan, kalp sayesinde vücuda dağılır ve dokulara ulaşır. Bu yazımızda kalp yetmezliği ile bilinmesi gereken önemli bilgileri aktarıyoruz…

 
Kalp Yetmezliği Nedir? Kalbin kan pompalama görevini, vücudun oksijen ve enerji ihtiyacını karşılayamayacak kadar kaybetmesi durumuna Kalp Yetmezliğidenir. Kalp yetmezliğinde ise kalp çalışmaya devam eder, ama yeterli miktarda kanı dokulara ulaştıramaz. Kalp hastalığı ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Bunu da bir pompa vazifesi görerek yapar

Kalp Yetmezliği Nedenleri: Kalp yetmezliğine neden olan başlıca unsurlar; Kalbi besleyen damarların kısmen ya da tamamen tıkanması, kalp kaslarının hasar görmesi, doğumsal kalp hastalıkları ve aşırı çalışma sonucu yetersizlik olarak sayılabilir. Ayrıca, böbrek hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon da Kalp Yezmezliğine neden olabilmektedir.
Kalp Yetmezliği Belirtileri: Hastada nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, boyun damarlarının belirginleşmesi, ayaklarda ve bacaklarda şişlik, öksürük, kalp atışlarında düzensizlik, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler görülebilir. Belirtiler yavaş gelişebileceği için hastalığın fark edilmesi gecikebilir.
Kalp Yetmezliği Tedavisi: Tedavide amaç hastalığın ilerlemesini durdurmak, şikayetleri azaltarak hayat kalitesini arttırmak ve mümkünse hastalığı tamamen iyileştirmektir. Kalp Yetmezliği Tedavisinde kimi zaman hastalığa neden olan unsurlar tedavi edilince hastalık tamamen düzelebilir. Çoğu durumda ise uzun süreli tedavi gerekir. Hastalığın tedavisi için yaşam koşullarını değiştirme, ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Kalp Yetersizliği; Sağ Kalp, Sol Kalp ve her ikisinin birlikte yetersizliği olmak üzere 3 farklı şekilde görülebilir:
Sol Kalp Yetmezliği: Hastada nefes darlığı ve kuru öksürük vardır. Geceleri daha zor nefes alır. Çarpıntı, baygınlık ve terleme görülebilir. Buna kalp astımı adı verilir. Nedeni; aort veya mitral kapaklarının hastalanması veya koroner rahatsızlığıdır.
Sağ Kalp Yetmezliği: Hastanın ayakları ve ayak bilekleri şişer. Buralara, parmakla bastırılınca bir süre çukur kalır. El, ayak ve yüzde morarmalar; hazımsızlık ve iştahsızlık görülür. Nedeni, mitral kapağı hastalığı, müzmin bronşit veya doğuştan olan kalp hastalığıdır.
Konjestif Kalp Yetmezliği: Sağ ve sol kalp yetersizliği bir arada olduğu zaman görülür. Nedeni aort veya mitral kapaklarının hastalanması, müzmin bronşit veya akciğer hastalıkları, romatizma ve tiroid hastalıklarıdır.
Kalp Yetmezliğinden korunmak ve varsa şikayetleri azaltmak için aşağıdaki tavsiyelere uymak gerekir:
– Sigara ve alkolden uzak durulmalı,
– Tuz kullanımı azaltılmalı,
– Yeterli Uyku ihmal edilmemeli,
– Fazla kilolar verilmeli,
– Aşırıya kaçmamak kaydıyla düzenli spor yapılmalı,
– Fazla yorulmamaya ve yeterli dinlenmeye özen gösterilmeli,
– Sinir ve stresten uzak durulmalıdır.
Bir önceki Kalp çarpıntısı nasıl geçer? başlıklı konumuzda kalp çarpıntısı tedavisi ve kalp çarpıntısına ne iyi gelir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: vücuttaki damarların belirginleşmesi, damarların belirginleşmesinin sebebi, damarlarda belirginleşme, damarların belirginleşmesi sebebi, elde damarların belirginleşmesi sebebi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.