Kanın Görevleri Faydaları

Kanın Görevleri Faydaları
Kan, bu dolaylı İlişkinin en önemli aracılarından biridir. Çoğunlukla sıvı olan bu ortamda madde alışverişi, doğrudan doğruya hücre yüzeyleri aracılığıyla yapılır.
Oysa insan organizmasındaki hücreler, yaşaya­bilmek için dış ortamla dolaylı bir ilişki içindedirler. Kanın görevlerini şöyle özetleyebiliriz;
1) Kan, oksijeni (O2) akciğerler­den dokulara taşır.
KANIN GÖREVLERİ:
Bir ya da birkaç hücreden oluşan ilkel canlı türleri yaşamlarını, bulundukları ortamda madde alışverişiyle sür­dürürler. Hücreler de oksijeni kandan alırlar ve enerji üretiminde kullanırlar
Enerji üretimi sırasında hücre içinde karbon dioksit (CO2} açığa çıkar. Açığa çıkan bu CO2, hücre dışına atılır. Kan, karbon dioksiti solunumla vücut dışına atılması için akciğerlere taşır.
2] Sindirim sisteminde besinlerden emilen yağlar, amino asitler, glikoz ve su, kan ile dokulara taşınır. Böylece hücreler için gerekli olan temel besin, enerji maddeleri ve su sağlanmış olur.
3) Kan taşıdığı hormonlar, vitaminler ve inorganik maddeler aracılığıyla hücreler ve organlar arasındaki iletişimi ve düzeni sağlar.
4) Kan çeşit­li hücrelerin yardımıyla vücudu yabancı maddele­rin, mikroorganizmaların ve toksinlerin etkisin­den korur. Bu fonksiyonu fagositoz ve bağışıklık reaksiyonları ile yapar.
5) Vücutta su ve tuz den­gesinin korunmasına yardım ederek bütün hücre­lerin belirli bir gerginlik içinde görevlerini sür­dürmelerini sağlar.
6) Biyokimyasal reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan ısıyı içine alır ve vücut yüze­yinden uzaklaşmasına yardım eder. Böylece vücut sıcaklığı belirli sınırlar içinde sabit tutar.
7) Organizmada hücrelerdeki biyokimyasal etkinlik­ler sonucu ortaya’çıkan asit ve bazları, tampon maddeleri (kanda bulunan bikarbonat, fosfat, protein ve hemoglobin) ile nötrolize eder ya da bu asit ve bazları akciğer ve böbreklere taşıyarak organizmadan uzaklaştırır.
8} Kan taşıdığı pıhtı­laşma faktörleri ile gerektiğinde pıhtı oluşturur ve kan kaybını Önler.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.