Kanser taraması nasıl yapılır?

Kanser taraması nasıl yapılır?
Peki kanser taraması nasıl olur?
Kanser tarama testleri
Kanser taraması nasıl uygulanır?
Yaşam biçimi, genetik faktörler, yaş, cinsiyet gibi pek çok faktör kansere yakalanma riskini arttırmaktadır.
Kanser hastalıkları ne kadar erken evrede fark edilirse, tedaviden alınacak başarı şansıda o kadar artıyor, bu sebeple düzenli olarak kanser taraması yaptırmak sağlığımız açısından büyük önem taşır. Böylece kanser taraması testi ile kanser hücresine rastlandığı zaman erken müdahale edilir ve kanser hücresi kısa sürede yok edilerek sağlıklı yaşama yeniden geri dönülür. Kanser riski olanlar, kansere yakalanmakta korkanlar yılda bir kere kanser tarama testi yaptırarak bu korkularını ve risklerini en aza indirebilirler. Kanserin erken dönemde fark edilip tedavide avantaj sağlamak için uygulanan kanser taraması, 20′li yaşlardan sonra her yıl öneriliyor
Ancak kanser taraması ne yazık ki her kanser türüne yönelik uygulanmamaktadır. Yani her kanser türünün kendine özgü bir tarama sistemi olmakta ve tüm kanser çeşitlerine uygun kanser tarama testleri bulunmamaktadır.
Meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanseri ve prostat kanseri hem genetik geçiş gösteren hem de kanser türleri arasında sık rastlanan kanser çeşitlerinin tarama testleri bulunmaktadır.

Meme kanseri taraması mamografi adı verilen cihazla yapılmaktadır. Aynı zamanda kadınlar kendi kendilerine de meme muayenesi yaparak kanseri önceden fark edebilirler. Rahim ağzı kanseri ise, PAP – Smear testi adı verilen bir tarama testi ile erken dönemde teşhis edilebilir. PAP – Smear testinin yanı sıra yaşı uygun olan kadınalra HPV – DNA testide kanser taramasında kullanılmaktadır.
Kalın bağırsak kanseri taraması için kullanılan yöntemler ise;
Her yıl dışkıda gizli kan tetkiki
5 yılda bir rektal muayene ve rektosigmoidoskopi
10 yılda bir rektal muayene ve tam kolonoskopi
Çift kontrastlı kolon grafisi ve rektal muayenedir.
Prostat kanseri taramasında ise muayene, Rektal Tuşe ve/veya PSA testleri uygulanmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Prostat kanseri kemiğe sıçrarsa ne olur? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: bağırsak taraması nasıl, kanser taraması nasıl yapılır, kanser testleri nelerdir

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.