Kansızlık ruhsal rahatsızlıklara neden oluyor

Kansızlık ruhsal rahatsızlıklara neden oluyor
Öncelikle altta yatan nedenler araştırılmalıdır” diyen Dahiliye Uzmanı Dr. Önder Akkaya, dengeli bir beslenme ile kansızlık sorununun önüne geçilebildiğini söyleyerek, yemek seçme ve tek yönlü beslenme ve hamur işine ağırlık vermenin kansızlığa yol açabildiğini belirtti.
Genellikle kadınlarda ve çocuklarda görülen kansızlık probleminin tedavi edilmemesi halinde ruhsal hastalıklar da dâhil pek çok probleme sebep olabildiğine dikkat çekildi.
“Anemi asla bir hastalık tanısı değildir, bir bulgudur.
Kansızlık olarak da bilinen anemi hastalığı tedavi edilmezse ruhsal rahatsızlıklara da neden oluyor

Aneminin depresyona yol açan organik rahatsızlıklardan olduğunu dile getiren Dr. Akkaya, bununla birlikte anemiden dolayı depresyonun ortaya çıkması durumunda anemi ile birlikte depresyonun da ilaç ve psikoterapi ile tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.
Dengesiz beslenmenin sadece anemiye değil B vitamini kalsiyum, magnezyum eksikliği gibi farklı vitamin ve mineral eksikliklerine de yol açtığını anlatan Dr. Akkaya, bütün bu eksikliklerin benzer psikolojik etkileri olduğunu ifade etti.
“Dengeli beslenme ihmal edilmemeli”
Dengeli beslenmenin sadece bedensel açıdan değil ruh sağlığını da koruma açısından önemine dikkat çeken Dr. Akkaya, sözlerine şöyle devam etti.
“Kronik enfeksiyon hastalıkları, aşırı kan kaybına yol açan ciddi yaralanmalar, fazla kanamalı olan ameliyatlar, hanımlarda sık veya çok sayıda doğum, adet bozuklukları, tedavi edilmeyen sık burun kanamaları, tiroit bozuklukları da anemiye yol açabiliyor. Kalıtımsal bazı hastalıklar mesela “Akdeniz anemisi” de özel tedavi gerektiriyor.
Anemi kan tahlilleri ile kolay tespit edilen bir rahatsızlık olmakla beraber gizli anemi şeklinde daha detaylı tahlilleri gerektiren türleri de vardır. Genelde solgun deri anemi belirtisidir. Fakat bu yanıltıcı olabilir. Solgun renkli derili olup kansızlık problemi olmayan kişiler olduğu gibi rengi solgun olmadığı halde anemi problemi olan kişiler de vardır.”

Anemi belirtilerinin, kişinin hareketini kısıtlaması ve verimliliğini düşürmesi bakımından depresyon, panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklardaki semptomlara son derecede benzer olduğunu aktaran Dr. Akkaya, “Anemi organik rahatsızlıklara yol açtığı gibi psikolojik sonuçları da olan bir hastalıktır.”
Tedavi süresine mutlaka uyun
Kansızlığın problemlere yol açtığı bilinmeyince tedavisi de ihmal edilebilmekte olduğunu belirten Dr. Akkaya, anemiden şüphelenildiğinde dahiliye uzmanı bir hekime gidilip muayene olup, önerilen tetkikler yaptırılması gerektiğinin altını çizdi.
Dr. Akkaya, “Anemi tedavisinde önce kansızlığın nedeni tespit edilmeli ve buna göre tedavi yapılmalıdır. Tedavi süresine mutlaka uyulmalıdır. Mesela bir aylık tedavi süresinde ilaçların on beş gün kullanılıp bırakılması aneminin devam etmesine yol açar” dedi.
Ne gibi sorunlar ortaya çıkar?
Dr. Akkaya, anemiden dolayı ortaya çıkan bazı psikolojik problemleri ve hayatımızı negatif yönde etkileyen önemli bazı halleri ise “Kendinizi sürekli yorgun hissedersiniz, çarpıntı ve sol kola vuran ağrı yapar, uykuya düşkünlüğünüz artar, öğrencilerin ders başarısı düşer, iş hayatında verimliliğiniz düşer, sosyal ilişkileriniz bozulur” şeklinde sıraladı.
Habertürk

Bir önceki yazımız olan Çocuklukta yaşanan taciz beyni değiştiriyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: kansızlik neler yapar, kansızlığın verdiği rahatsızlıklar, HIV vürüs ne gibi rahatsızlık verir, kansızlığın verdiği hastalıklar, kansızlık insanın psikolojisni bozar mi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.