Karadeniz İnsanı Daha mı Zeki?

Karadeniz İnsanı Daha mı Zeki?
İnsan beyninde milyarlarca nöron, yoğun elektriksel iletişimle çalışır. Soğuk iklimlerde ise havadaki moleküller birbirine yakın olduğu için iletkenlik artar. Dolayısıyla iletkenlik azalır.
Sıcak iklimlerde, atmosferdeki elektrikle yüklü moleküller birbirlerinden uzaklaşır. Normal bir bilgisayarda bir işlemci varken, insan beyninde nöron sayısı kadar milyarlarca işlemci vardır
Bilgisayarlarda ki işlemciler ne kadar çok çalışırlarsa o kadar çok ısınırlar.

Bu yüzden her bilgisayarın, meydana çıkan ısınma enerjisini elemine eden soğutma tertibatları (fan) vardır. Soğurtma aparatları çalışmayan bilgisayarların işlemcileri yanmaya yada devre dışı kalmaya mahkumdur. Beynimizde işlem gören milyarlarca işlemcinin (nöron) sıcak havalarda proplem yaşayacağı aşikardır. Bu nedenle insan beyni için ideal ortamlar soğuk iklimlerdir. Nöronlar arası iletişimde ortaya çıkan enerjinin dışarının sıcak veya soğuk ortamı ile olumlu ya da olumsuz etkilenmesi bu nedenle kaçınılmazdır. Soğuk ortamlarda gerek elektriksel iletkenlik, gerekse nöronlar arası elektriksel iletişim hız bakımından daha artar. Bu yüzden dolayı soğuk iklimlerde yaşayanların beyin fonksiyonları, sıcak iklimlerde yaşayanlara göre daha iyi durumdadır.
Dolayısıyla soğuk iklimlerde yaşayanların beyin performanslarının daha iyi olması onların zeka düzeylerinden ziyade ortamlarının beyinin çalışması için daha ideal olmasından kaynaklanmaktadır. Deniz seviyesine doğru inildikçe atmosferdeki oksijen saturasyonu yani doygunluğu artar. Ancak hava sıcaklığı da artar. Deniz seviyesinden yükseklere doğru çıkıldıkça da havanın oksijen doygunluğu azalır. Ancak hava sıcaklığı da azalır. Oksijen, hücre içi metabolizmal faaliyetler için olmazsa olmazdır. Hücresel enerjilerde aktif rol alır ve yakıt görevi görür. Nefes aldığımız havadaki oksijen miktarı ne kadar fazla olursa beynin oksijenle doyurulması ve beyin içi nöronal aktiviteler o kadar iyi olur. Buna mukabil yükseklere doğru çıkıldıkça hava sıcaklığı ve metrekareye düşen oksijen miktarı düşer. Bundan dolayı insan beyini için en ideal ortamlar, deniz seviyesindeki soğuk ortamlardır.
Çünkü bir yandan havadaki bol oksijenle hücrelerimiz daha iyi metabolik aktivite gösterirken, bir yandan da soğuk ortam sayesinde de beyin hücrelerimizin çalışma hızı artar. Bu nedenle mesela karadeniz kıyısında yaşayanlar akdeniz bölgesinde yaşayanlara göre daha şanslıdırlar. Çünkü aynı oksijen konsantrasyonuna sahip oldukları halde karadeniz kıyıları, akdeniz sahillerine oranla daha soğuk bir sıcaklığa sahiptir. Özet olarak ideal beyin performansı için ; 1- ideal oksijen yoğunluğu olan deniz seviyesinde ya da denize yakın bölgelerde yaşamak 2-soğuk iklime sahip olmak gereklidir. Öğrencilerin çalıştıkları oda ısısını 22 derecenin üstünde bir sıcaklığa çıkarmamaları optimum öğrenme yeteneği için çok önemlidir. Dolayısıyla deniz seviyesinde ama özel soğutma tertibatları ile soğutulmuş oda ve sınıflar beyin performansı açısından ideal ortamlardır.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.