Kaslara Genel Bakış Faydaları

Kaslara Genel Bakış Faydaları
Düz kaslar ve kalp kası istem dışı olarak çalışan kaslardır. Çizgili kaslar vücut ağırlığının yaklaşık olarak yarısını oluştururlar. Çizgili kasların kasılmaları kişinin bilinci tarafından denetlendiğinden bunlara “İstemli kaslar” da denir. Kişi bu kasların kasılmalarını bilinciyle, yani istemiyle denetle-yemez.
KASLARA GENEL BAKIŞ: Vücutta iskelet sisteminin ve iç organların hareketlerini sağlamakla görevli olan kas sistemi a) “Çizgili Kaslar” b) “Düz Kaslar” ve c) “Kalp Kası” olmak üzere üç çeşittir
İskelet sistemine olan yakın ilgileri nedeniyle bu kaslara “İskelet kasları” da denir. İskelet kaslarının yani çizgili kasların kasılmalarıyla vücudun iskelet sistemi, eklemlerden oynayarak kasılan kas grubuna göre değişen hareketler yapar. Örneğin bacak kasları uygun bir biçimde kasıldıklarında kişi yürür ya da koşar.
Düz kaslar özellikle iç organların ve kan damarlarının duvarlarını çevrelerler. Düz kasların çalışmaları sinir sisteminin “Otonom sinir sistemi” adlı bölümünün denetimi altında bulunur. Çizgili kasların çalışmaları sinir sisteminin ‘ ‘Motor sinir sistemi” bölümünün denetimi altındadır. Herhangi bir çizgili kasta kasılmanın olabilmesi için vücutta aşağıda belirtilen olayların düzenli bir biçimde gerçekleşmesi gerekir:
1) Merkezi sinir sisteminin motor bölümünde istemli ya da refleks olarak bir kasılma uyarısının doğması.
2) Bu uyarının “Motor sinirler” yani “Oynatıcı sinirler” yoluyla “Terminal plak” denilen ve motor sinirin ucuyla kas arasında bulunan bölgeye gelmesi.

3) Terminal plak bölgesinde motor sinirin ucundan “Asetil kolin” adlı maddenin salgılan-, ması ve bu maddenin terminal plak bölgesinde kası uyarması.
4) Kasta gelişen uyarılma yeterli bir düzeye ulaştıktan sonra kası kasılmaya yöneltmesi.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.