->
Katarakt tedavisinde genellikle ilaç tedavisi verilir, ancak tıbbi tedavi, ilaç, göz damlası, egzersiz ya da gözlük katarakt tedavisinde yetersiz kaldığı için katarakt ameliyatı gerekir. Peki katarakt ameliyatı nasıl yapılır?
Katarakt ameliyatı
Katarakt sorunu olan hastalar bulanık gördükleri için günlük yaşamlarında bir hayli sıkıntı çekerler ve yapacakları bir takım işleri kendi başlarına başaramazlar. İleri derece katarakt olanlar kitap okumakta ve televizyon izlemekte zorlanırlar, çok uzakta olmayan bir kişiyi bile tanımakta güçlük çekerler, araba kullanmazlar.
Göz bebeğinin arka kısmında yer alan doğal mercek olarak tanımlanan lensin görmeyi düşürecek derece şeffaflığını yitirmesinden ötürü görüş netliğinin bozulması ve kişinin bulanık görmesi katarakt sorunu olarak tanımlanır. Hastaların günlük yaşamını bu denli etkileyen katarak sorununun en iyi tedavi metodu ise ameliyattır.
Katarakt ameliyatını yapan hekimin deneyimli olması ameliyattan yüksek oranda başarı elde edilmesini sağlar
Katarakt tedavisinde son yöntem olan Fako yöntemi (Fakoemülsifikasyon Tekniği) katarakt sorununu etkili bir şekilde ortadan kaldırmaktadır. Bu yöntem 5-10 dakikada uygulanmaktadır. İşlem esnasında gözün içine yaklaşık 2,5 mm’lik bir kesi yapılarak girilir ve FAKO cihazının yaydığı ses dalgaları ile gözün içindeki kataraktın çok küçük parçalara ayrılması sağlanır ve ardından bu parçalar emilerek dışarıya çıkartılır.
Opak kataraktın tamamı temizlendikten sonra geride ince bir zar (kapsül) bırakılmaktadır ve bunun hemen ardından hastanın gözüne, ömür boyu gözde kalacak olan yapay bir lens yerleştirilerek daha iyi bir görüş imkanı sağlanmış olur.
Bir önceki Göz egzersizleri nasıl yapılır? başlıklı konumuzda göz egzersizleri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.