Kıl dönmesi Kıl dönmesi nedenleri Kıl dönmesi tedavisi

Kıl dönmesi Kıl dönmesi nedenleri Kıl dönmesi tedavisi
Son yıllarda görülme sıklığı çok fazla artan bu rahatsızlık kişilerin yaşam kalitesini bozması ve  tedaviye rağmen nüks etme ihtimali olması nedeni ile hastaların korkulu Rüyası haline gelmektedir.
3 tip kıl vardır
Anne karnında oluşan kıllar: İnce uzun medulla diye tabir edilen iç kısmı olmayan sarı renkli kıllardır.
“Vellus” diye tabir edilen kıllar: Avuç içi ayak tabanı, mukaza(dudaklar, ağız içi, genital bölge iç kısmı) dışında hemen hemen tüm vücut yüzeyinde bulunan medullasız ince ve kısa kıllardır.
Halk arasında kıl dönmesi olarak adlandırılan plonidal sinüs genellikle kuyruk sokumunda görülen bir veya birkaç yerde  deriye açılmış delik, enflamasyon, şişlik veya Apse şeklinde kendini gösteren bir hastalıktır. Sağlık Siteniz.Com olarak sizlere kıl dönmesi ile merak edilen bütün bilgileri sunuyoruz…
 

“Kıl dönmesi farklı sebeplerle meydana gelebilir” diyen Cilt Hastalıkları Uzmanı Nilgün Ertugay, kıl dönmesinin sebepleri ve önlemek için neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler verdi
Bazı kişi ve ırklarda bu kıllar kalınlaşıp koyulaşarak (medula içererek) terminal kıl karakteri de kazanabilirler.
Terminal kıllar: Medullalı koyu sarı veya siyah renkli kalın ve uzun kıllardır. Saç, sakal, koltuk altı ve genital kıllar bu tiptedir.
Kıl dönmesinin sebepleri
Kıl dönmesi farklı sebeplerle meydana gelebilir. Kıl çok güçlü ve deri ince ise kıl kökü, kılıfını delerek derinin altına girer ve orada kıl büyümeye başlayabilir. Derinin içindeki dokularla temas eden kıl savunma hücreleri tarafında yabancı cisim zannedilerek etrafı iltihap hücreleri ile çevrilir ve iltihaplı kıl dönmesi oluşur. Bu esnada batma ve kaşınma hissi mevcuttur. Daha sonra iltihaplı, sivilceli tavuk derisi gibi bir görüntü ortaya çıkar.
Kıl folükilünün yapısı ağda, tıraş, travma ile bozulacak olursa kıl yine, kıl folikülünden dışarı çıkarak doku reaksiyonu oluşturabilir. Özellikle ters yöne traşta kıla eğimini veren üstteki çıkıntılı kısmı da yok etmiş oluyoruz. Kıl bu kısmı yeniden yapmaya çalışırken kıl orifisini (deliğini) tıkayabiliyor ve kıl başlıyor deri içersinde büyümeye ve savunma hücrelerini harekete geçiriyor. Deride ve kıl kökünde normal olarak bulunup deri florasını oluşturan bakteriler de çoğalarak iltihaplı sivilceli kıl dönmesine neden oluyorlar. Ayrıca ağda ile kıl, kıl kökünden sökülüp çıkartıldığında vücut bunu bir travma olarak algılıyor ve oraya kan serumu ve enflamasyon denilen iltihap durumunu başlatan, yöneten, sonuçlandıran savunma hücrelerini gönderiyor.
Sonuçta burada başlangıçta steril olan ama sonra görsel olarak irinli bir sivilceye dönüşen kıl dönmesine bağlı deri değişiklikleri oluşuyor. Bazen hiç iltihaplanmadan da kıl dönmesi oluşabilir. O zaman cilt altında siyah bir nokta gibi gözükür. Kıl tam deriyi deleceği zaman batma ve kaşınma hissi oluşur. Elle temasta deri, pütür pütür adeta tavuk derisi gibi bir görüntü alır.
Kıl dönmesini önlemek için neler yapılabilir?
– Traş olurken mutlaka kılın yönüne doğru traş olmak lazım. Traş öncesinde ve sonrasında sakinleştirici tonikler veya kremler kullanılabilir. Tahrişi artıran aftershave’lerden uzak durmak gerekir.
– Kıl dönmesi eğer kasıklarda ağda sonrası oluşuyorsa birkaç sefer jilet kullanmak kıl folikülünün onarılmasını sağlar. Dikkatli olmak koşuluyla tüy dökücü kremler kullanılabilir. Fazla bekletilirlerse alerjik yan etki yapabilirler. Daha sonra ağdaya dönebilirsiniz ama yeniden kıl dönmesi olabilir.
– Eğer sakal bölgesi değil, cildiniz ve kıl kökünüz uygun ise kıl dönmesinde en iyi çözüm lazer uygulatmaktır. Tek seans bile sorunu çözebilir.
– Kılınızı muhafaza etmeniz gereken yerlerde kıl dönmesi oluyorsa (sakal) kimyasal peelinglerin faydası olabilir. Bacaklarda ağda sonrası yoğun kıl dönmesi oluyorsa öncesinde ve sonrasında antiseptik bir solüsyonla silmek, soğuk kompres (yıkamadan önce) faydalı olabilir. Eğer alerjik olarak reaksiyon gelişiyorsa (epilasyon sırasında aşırı ağrı, yoğun kızarıklık ve şişme) ağda öncesi bir antihistaminik içmek faydalı olabilir. Yaygın sivilceli vakalarda ağızdan antibiyotik almak da gerekebilir.
– Hafif dereceli kıl dönmelerinde deniz ve güneş bile yeterli olabilir.
Tedaviler sadece kıl dönmesini hafifletir, bu yapısal bir sorundur. Her an uygun koşulları bulduğunda tekrarlayabilir. Oluşan izler zamanla hafifler. Kimyasal peelinglerle bu izleri hızla düzeltmek de mümkündür. Kıl çıkışını zayıflatmak için ürün kullanılacaksa yıkamadan önce sürülmesi gerekir.

Kıl dönmesi
Pilonidal sinüs ya da daha çok bilinen ismiyle kıl dönmesi, yaygın bir hastalık olmasına rağmen pek de tanınmaz. Kişi, belirtileri ortaya çıkmış olan hastalığının mutlaka farkındadır, ancak ismini tam olarak koyamamıştır. Bu durumda yapılması gereken, bir an önce hastalığı tanımak ve tedaviyi geciktirmeden başlatmaktır. Kıl dönmesi; kuyruk sokumu olarak da tanımlanan bölgede, kalçaların üst birleşim noktasında görülüyor. Şişlik ağrı akıntı gibi şikayetlerle kendini belli ediyor. Doğumsal olan bu hastalık, anne karnındaki gelişim esnasında küçük bir kusur sonucu oluşuyor. Bu doğumsal kusura vücut, ergenlikten sonra reaksiyon vermeye başlıyor.
Belirtiler
Hastanın doktora başvurduğunda hastalıkla ilgili ilk belirtilerin ortaya çıkıyor. Kıl dönmesi en sık 15-30 yaş arası erkeklerde görülmekle birlikte, aynı yaş grubu kadınlarda da görülme sıklığı pek nadir olmuyor. Belirtiler, kuyruk sokumu olarak da tanımlanan bölgede, kalçaların üst birleşim noktasında, şişlik, ağrı akıntı, kızarıklık, delikşikler ve kabarcıklar şeklinde görülüyor. İlerlemiş, abseleşmiş durumlarda oturma ve yürümeyi dahi engelleyebiliyor.
Hastalığın Safhaları
Hastalığın safhaları, olayın ciddiyetini yani hastalığın belirtilerine göre cilt altı yayılımını da gösteriyor. Bu safhalara göre tedavi planı da değişiyor. Hastalığın safhaları basitçe 3 aşamada değerlendiriliyor: Şikayet oluşturmayan belirti dönemi, akut pleonidal abse dönemi, tekrarlayan hastalık dönemi.
Tedavi
Tedavi, hastalığın evresine göre uygulanıyor, kalıcı çözüm ise mevcut artık dokunun cerrahi olarak çıkartılması ve yara onarımı ile sağlanıyor. İltihaplı ve abseli dönemlerde, içeride biriken iltihabın lokal anestezi ile boşaltılması, kalıcı müdahalenin daha sonra programlanması gerekiyor.
Ameliyat Tipleri
Toplumda çok sık rastlanan bu hastalık aslında günümüzde ameliyat tipleri ile de konuşuluyor. Hastalığın safhasına ya da ameliyatta karşılaşılan duruma göre, ameliyat tipi de değişiyor. İçerden çıkan artık dokunun büyüklüğüne ya da daha önce aynı sebepten dolayı ameliyat olup olmadığına göre, ameliyat tipini cerrah belirliyor. Ameliyat tipleri, artık dokunun çıkarıldıktan sonraki kapama yani iyileşme durumuna göre değişiyor.
Buna göre ameliyat tipleri;
Açık bırakma,
Cildi yaklaştırarak açık bırakma,
Direkt dikişlerle kapatma,
Doku kaydırarak dikişlerle kapatma gibi sıralanabiliyor.
Tedavi Geciktirildiğinde
Kıl dönmemesinde erken teşhis önem taşıyor. Çünkü tedavinin geciktirildiği durumlarda hastalık ilerliyor, cilt altındaki hastalıklı doku büyüyor. Bu durum, yapılması gerekli olan ameliyatın zorlaşmasına, hastanın fazla zaman kaybetmesine ve ameliyat sonrasının daha zor geçmesine sebep olabiliyor. Ayrıca; uygun cerrahi yöntem seçilmezse de tekrarlayabiliyor. Bu nedenle, ameliyat yönteminin hasta ile doktorunun ortak kararı ile belirlenmesi gerekiyor.
HastaLık geneLde sık araba kullananLar ve Bilgisayar basında cok oturan insanLarda oLuyor.
Bir önceki Alkol nedir? Alkol kullanmanın zararlarını biliyormusunuz başlıklı konumuzda alkol bağımlılığı, alkol kullanmanın zararları ve alkol nedir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kl dmesi tedavisi, kıl dönmesi tedavisi, kıl dönmesi için ne iyi gelir, kıl dönmesinin tedavisi, kıl donmesinde serum takılırmı

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.