Klima çarpması ve tedavisi

Klima çarpması ve tedavisi

Sıcak yaz aylarında serinlemek için teknolojinin icatlarından olan klimalardan yararlanır ve kapı pencereleri kapatarak bu buz gibi serinliğin tadını çıkartırız. Boğucu sıcaklarda yaz aylarını hem rahat hem de sağlıklı geçirmek için, Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Klima yaz sıcaklarında terlemeden rahat rahat oturabilme olanağı sağlarken bazı durumlarda sağlığımız için tehdit oluşturmaktadırlar. Klima kullananlar düzenli olarak kullandıkları klimaların bakımını ve temizliğini yapmadıkları taktirde başta zatürre olmak üzere mütenevvi sağlık sorunları husule gelir ve klima kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmezlerse de klima çarpması ile karşılaşırlar
Erdem Yeşilada, klima çarpması ve diğer sorunlarının önüne geçmek için dikkat edilmesi gerekenlerden bahsediyor.

Dışarıdan terli terli geldiğiniz zaman kesinlikle klimanın üfleyen havasının önüne geçmeyin. Bu durum bilhassa daha öncen kulak rahatsızlığı geçirmiş olan kişilerin felç olmalarına neden olabilir. Ayrıca klima ateşi, zatürre gibi diğer sağlık sorunları da kaçınılmaz olur.

Boyun tutulması, başı sağa sola çevirememe nefes alırken göğüste hissedilen ağrılar klima çarpmasına işaret eder. Yaz aylarında klima ısısı 23-24 derecelere ayarlanmalıdır. Bu değerlerin yükseği zararlı olduğu gibi, düşük olması da zararlıdır. Nispi nem oranı ise %40-50 arasında olmalıdır.
Prof. Dr. Erdem Yeşilada klima çarpmasına bitkisel çözüm için şunları söyledi: “Klima çarpmasından korunmak için yeşil çay ve zencefil desteği alın. Yeşil çay, en kuvvetli antioksidan etkili çayların başında geliyor. Ancak yeşil çayın yaz aylarında Japonya, Çin gibi çok sıcak ve nemli iklimlerde yaşayan toplumlar gibi soğuk çay halinde tüketilmesi daha yararlı olacaktır. Yeşil çayın içerisine demlerken zencefil katılması etkisini daha da kuvvetlendirir. Bu şekilde hazırlanan çayı, istenen koyuluğu sağlayıncaya kadar 5-10 dakika demledikten sonra soğutup buzdolabına koyarak gün içerisinde susadıkça tüketebilirsiniz. İçerisine limon dilimi ve taze nane yaprakları da ilave edilebilir. Kuvvetli antioksidan etkisinin yanı sıra vücuttaki ödemi atması, kan dolaşımını hızlandırması, enerji vermesi, spazmları gidermesi, yağlı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırması ve enfeksiyon etkenlerine karşı koruma sağlaması, kişilerin sıcak yaz günlerinde kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.”
Bir önceki Alerji nedir? Alerjiden korunmanın yolları varmıdır? başlıklı konumuzda alerji ve alerji çeşitleri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: klima çarpmasının belirtileri, klima carpmasi gecer mi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.