Kordon kanına devlet güvencesi

Kordon kanına devlet güvencesi

Sağlık Bakanlığı, vatandaşların kemik iliği ve kordon kanı bağışına yaklaşımını belirlemek amacıyla da 6 bin 400 kişi üzerinde bir kamuoyu araştırması yaptı.
Araştırmayla vatandaşların kordon kanı bağışına daha sıcak baktıkları sonucunun ortaya çıktığına işaret eden Sur, bunun üzerine ilk aşamada kordon kanı bankacılığının geliştirilmesine karar verildiğini açıkladı.
Kamuoyu araştırmasının sonuçlarıyla ilgili bilgi veren Sağlık Bakanlığı Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Halil Yılmaz Sur, araştırmaya katılanların % 60′ının yeni doğan bebeklerinin kordon kanını bağışlamaya, % 40′ının da gönüllü verici olmaya olumlu yaklaştıklarını anlattı.
Akrabaları arasından uygun verici bulunamayan kemik iliği nakli bekleyen hastalar için umut olacak Türkkök Projesi’nde ilk aşama kordon kanı bankacılığıyla hayata geçirilecek.
Nakil bekleyen, ancak ailesinde uygun verici bulunamayan hastalar için kurulması planlanan, gönüllü kemik iliği bağışçıların verilerinin yer alacağı bilgi bankası ile kordon kanlarının saklanacağı Türkkök Projesi için bir süre önce düğmeye basan Sağlık Bakanlığı, mevzuat, kadro ve alt yapıya ilişkin çalışmalarını tamamladı

Sur, projeyle ilgili şu bilgileri aktardı:
“Kemik iliği naklinde kordon kanı bankacılığı eğilimi yükseliyor. Hem nakil için aranan uyum oranı şartı daha az, hem de her an hastanın kullanıma hazır bir şekilde bekletilebiliyor. Gönüllü vericilerden kemik iliği nakli ise daha çok kişiye bağımlı. Gerektiğinde vericiye ulaşılması ya da vericinin bağıştan vazgeçmesi riski her zaman mevcut. Kordon kanında ise bu tür riskler söz konusu olmadığı gibi başarı şansı da daha yüksek. Bu bilimsel gerçekler ışığında Türkkök Projesi’nde ilk olarak kordon kanı bankacılığına başlamayı uygun bulduk.”
Ancak projenin tek başına kordon kanı bankacılığıyla yürümesinin söz konusu olamayacağını, gönüllü verici bilgi bankasıyla da desteklenmesinin şart olduğunu ifade eden Sur, “Kordon kanından toplanan kök hücre miktarı, gönüllü vericilerden toplanan kök hücre miktarına kıyasla daha az. Özellikle yetişkin hastalar için fazla miktarda kök hücreye gereksinim duyulduğu için kordon kanındaki kök hücre miktarı yetersiz kalabiliyor” diye konuştu.
Kordon kanı bankacılığında ilk 5 yılda 50 bin verici toplama hedefi koyduklarını belirten Sur, kemik iliği bağışı için de aynı süre için 250 bin verici hedefleri olduğunu söyledi.
Kordon kanı bankacılığının kısa bir sürede faaliyete geçebileceğini, kemik iliği veri bankası için ise daha kapsamlı bir alt yapı geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu bildiren Sur, kordon kanı bankacılığıyla ilgili Türkiye’nin sahip olduğu potansiyele ilişkin şu bilgileri verdi:

“Sağlık Bakanlığına bağlı 18 büyük hastanede yılda 250 bin doğum oluyor. Yeni doğan bu bebeklerin kordon kanı da çöpe gidiyor. Projede asıl hedefimiz bu hastaneler. Ailelerin bilgilendirilmesi ve onay alınmasıyla bu proje kısa sürede başlatılabilir. Halen ülkemizde 4 ruhsatlı kordon kanı bankası bulunuyor. Aileler kişisel kullanım için belli bir ücret karşılığında çocuklarının kordon kanını saklatabiliyor. Ama bunlar çok yüksek maliyet gerektiren şeyler. Oysa bizim projemizde kordon kanları kişilere hiçbir maliyet yüklenmeden saklanabilecek. Ama bunlar kişilerin şahsi kullanımı için değil, toplumsal fayda için saklanacak. Yani çocuklarının kordon kanını bağışlayan aileler ilerde bunu kişisel kullanım için talep edemeyecek.”
Türkiye’de yılda 3 bin kemik iliği nakli yapılması gerektiğini, oysa bu sayının bin 500 civarında olduğunu bildiren Sur, bunun ihtiyacın yarısını bile karşılamadığına dikkati çekti.
Kordon kanı bankacılığıyla nakil sayısının 2 binlere çıkarılabileceğini belirten Sur, “Bunun özellikle nakil bekleyen çocuk hastalar açısından çok faydası olacak” şeklinde konuştu.
Kordon kanı bankacılığının Sağlık Bakanlığı’nın kuracağı merkezlerde ya da özel sektöre ait mevcut kurumlardan hizmet alımı yoluyla yapılabileceğini anlatan Sur, “Zaten özel sektöre ait merkezlerin kapasiteleri oldukça yüksek. Hizmet alımıyla buralardan yararlanabiliriz. Bakanlığın kendi merkezlerini kurması da bir seçenek olarak önümüzde duruyor” şeklinde konuştu.
Sur, farklı doku tiplerinin saklanması için kordon kanlarının ülkenin değişik yerlerindeki doğumevlerinden toplanmasının planlandığını, toplanan kordon kanlarının bu merkezlerde toplu olarak saklanacağını söyledi.
“Yeni Babuna olayları olmayacak”
Sağlık Bakanlığı Kemik İliği ve Kök Hücre Nakli Bilim Kurulu Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, Türkkök Projesi’nin, akrabasından verici bulamayan kemik iliği nakli bekleyen hastalar için umut olduğunu söyledi.
Türkkök sayesinde sadece Türkiye’deki değil, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerindeki hastaların da bekledikleri kemik iliğini bulabileceklerini bildiren İlhan, “Artık ülkemizde yeni Babuna olayları yaşanmayacak. Hastalarımıza buradan bulunacak kemik iliği hiçbir ücret alınmadan nakledilecek” diye konuştu.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kemik iliği bağışı, kemik iligi bagisi nasil yapilir, kordon bağışı

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.