Kortizon neden kilo yapar?

Kortizon neden kilo yapar?
Fakat kortizonun vücutta gereğinden az ya da hiç olmaması bir takım ciddi sağlık problemlerinin meydana çıkmasına sebep olacaktır. Özellikle de stres, travma ve cerrahi müdahale gerektiren durumlarda artan kortizon hormonunun bağışıklık sistemi üzerinde ciddi etkisi bulunmaktadır.
Böbrek üstü bezi hormonu olan kortizon, en fazla sabahları olmak üzere beyin kontrolü ile vücudumuzda üretilen ve üretimi aşırıya kaçmadığı ya da gerekenden az üretilmediği zaman sağlık açısından faydalı olmaktadır. Kortizon tedavisinin gerek görüldüğü hastalarda da bir takım yan etkiler husule gelir ve bu yan etkiler arasında hastaların en çok yakındığı problem ise kilo alımıdır.
Kortizon neden kilo aldırır?
Kortizonun vücutta hiç bulunmadığı durumlarda, vücudun kortizon ihtiyacı dışarıdan sağlanır
Kortizon tedavisi vücuttaki yağ dağılımını değiştirdiği için, vücutta su ve tuz tutulumu gerçekleşerek şişmanlık ortaya çıkıyor. Özellikle de alınan kilolar karın bölgesi ve arkada iki kürek kemiğinin arkasındaki bölgede görülüyor.

Kortizon tedavisi esnasında kilo alan hastaların bacak ve kollarında bir değişim söz konusu olmamaktadır. Tedavi esnasında hastaların kilo almamaları için yağ, tuz ve şeker tüketiminde kısıtlama yapmaları gerekir. Aksi durumda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir ve hastalar daha sonra kilo vermekte zorlanırlar. Kortizon kullanımının kilo aldırma dışında diğer yan etkileri ise yüzde şişlik ve yuvarlaklaşma, sırtta yağ birikimi, deride morarma, incelme, yarılma ve sivilcelerdir.

Bir önceki yazımız olan Karanlıkta uyumanın faydaları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: kortizon neden kilo aldırır, kortizon alan hastalarda beslenme, kortizonun 11 cikmasi iyimi, kortizon alanın beslenmesi, kortızon alımından sonra vucuda zararları

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.