Küretaj olmanın zararları nelerdir?

Küretaj olmanın zararları nelerdir?
Kadın hastalıklarında biyopsi ve tedavi amaçlı uygulandığı gibi, mütenevvi sebeplerden dolayı istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için de uygulanır.
Dilimize kürtaj olarak yerleşen ancak doğru telaffuzu küretaj olan bu işlem Kadın Hastalıkları ve Doğum konusunda uzman olan hekimlerin rahmin içinde bulunan bir dokuyu özel aletler vasıtasıyla kazıyarak alma işlemine denmektedir. Özellikle de gebelik sonlandırılması için uygulanan küretej kadınların sağlığını ciddi manada tehlikeye atmaktadır. Bizim ülkemizde dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde küretaj en çok uygulanan cerrahi işlemlerin başında yer almaktadır. Ancak bu durum bir takım zararları olduğu da mevcuttur
İşte küretaj yaptırmanın zararları, küretej yaptırılırken ortaya çıkacak komplikasyonlar…
Kürtaj olmanın riskleri
Tüm cerrahi uygulamalarda olduğu gibi küretaj uygulamasında da anestezi kullanılmaktadır. Uygulanacak işleme ve hastanın durumuna göre genel ya da lokal anestezi tercih edilir. Küretej yaptırmanın zararları anestezi bağlı riskler ve işleme bağlı riskler olarak iki gruba ayrılır. Öncelikle anesteziye bağlı küretaj zararlarından bahsedelim.
Anesteziye bağlı küretej zararlarının başında lokal anestezi ile uygulanan işlemler esnasında en büyük komplikasyon, rahim ağzının özel bir alet ile tutulmasından dolayı hissedilen ağrının şiddeti ile ani tansiyon düşmesi ve bayılma gerçekleşmesidir. Küretaj işlemi sırasında pek çok kadında bu durum husule gelebildiği gibi bulantı ve kusma da ortaya çıkabiliyor. Genel anestezi işlemi sırasında ise hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve var olan sistemik rahatsızlıklarına göre bir takım riskler bulunmaktadır. Bu nedenle yaşı ilerlemiş, ciddi hastalığı bulunan kadınlara uygulanacak olan küretaj işleminde genel anestezi mutlaka anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanları tarafından yapılmalıdır.

İşleme bağlı küretaj risklerine gelince bunlar;
Rahmin delinmesi
Rahimde parça kalması
Enfeksiyon gelişimi
Gebeliğin tam olarak sonlandırılamaması
Rahim içinde kan birikimi
Yapışıklık
Aşırı kanama
Adet gecikmesi

Bir önceki yazımız olan Hamilelikte baş dönmesi ne zaman başlar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: küretaj tedavisinin zarari nedir

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.