Mitral darlığı nedir, nedenleri ve tedavi yolları nelerdir?

Mitral darlığı nedir, nedenleri ve tedavi yolları nelerdir?

Akut romatizmal ateş, çocukluk-gençlik döneminde genellikle 5-15 yaşları arasında sık tekrarlayan bademcik iltihabına sebep olan bir bakteriye karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği antikorların, vücudun kendi kalp dokusuna da zarar vermesi ile gelişir.
Mitral darlığı, kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasında bulunan ve iki yaprakçıktan oluşan mitral kapağın genellikle akut romatizmal ateş hastalığı nedeniyle hasar görmesi sonucu yaprakçıklarının birbirine yapışarak yeterince açılamaması durumudur.
“Mitral Kapak” kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasında bulunan ve iki yaprakçıktan oluşan kapaktır.
“Mitral darlığı” ise bu kapağın genellikle “akut romatizmal ateş” hastalığı nedeniyle hasar görmesi sonucu yaprakçıklarının birbirine yapışarak yeterince açılamaması durumudur. Mitral kapağın görevi, açıldığında kanın rahatça sol karıncığa dolmasını sağlamak ve kapandığında tekrar sol kulakçığa geri dönmesini engellemektir
Ancak bu dönemde kapaklarda oluşan iltihabi reaksiyon uzun yıllar sonra (10-15 yıl) yaprakçıkların uçlarında kalınlaşma ve kenarlarından birbirine yapışmasına yol açar.
Normalde 4 cm2 dolayında olması gereken mitral kapak açıklığı yarı yarıya düştüğünde, kanın sol kulakçıktan sol karıncığa doluşunu engellemeye başlar. Kapak açıklığı azaldıkça kan, sol kulakçıkta ve akciğerlerde birikmeye başlar ki bu durum çabuk yorulma ve nefes darlığına yol açar.
Ayrıca sol kulakçığın büyümesine ve zamanla ritim bozukluğu gelişmesine yol açar. Kişiden kişiye değişmekle birlikte ilk belirtilerden 10-15 yıl sonra kapak açıklığı, 1 cm2 altına düştüğünde hastanın efor kapasitesi iyice düşer ve nefes darlığı artar

Oldukça yavaş gelişen bir hastalık olduğu için hastalar duruma adaptasyon gösterir ve uzun yıllar şikâyetsiz olarak devam edebilir. Hatta bazen ilk ciddi şikâyetlerin başladığı 40′lı yaşlara gelene kadar hasta doktora başvurmadığı için tanı konmayabilir.
Mitral darlığının kalıcı tedavisi birbirine yapışmış ve deforme olmuş yaprakçıkları ameliyatla temizlemek ve açmak ya da ameliyatsız bir başka yol olan anjiyo benzeri bir yöntemle kasık damarından ilerletilen bir balonu kapak içerisinde şişirerek kapağı açmaktır.
Bu tedaviler kapak yapısı ileri derecede bozulmuş ve kapakçıkları kireçlenmiş hastalarda uygulanamaz. Bu hastalarda ileri derecede bozulmuş kapak ameliyatla çıkarılarak yerine yapay bir kapak takılır.
Bu tedavi yöntemlerinin hangisinin ne zaman uygulanması gerektiği ise hastadan hastaya değişir. Karar verme aşamasında mitral kapağın özel bir ultrason görüntüleme yöntemi (ekokardiyografi) ile incelenmesi en önemli tetkiktir.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kalp yaprakçığı, mıtral darlık nedır, Mitral kapağın görevi, mıtral kapak acıklıgı ve astım, mitral kapak darlık dereceleri ve belirtileri

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.