Miyofibrozit Faydaları

Miyofibrozit Faydaları
Bu bölgeler basınca karşı duyarlıdır. Gövde ve uç noktaların yumuşak dokularına yönelmiş nedeni kesin olarak bilinmeyen ağrılı durumlara eklem dışı romatizmalar ya da fibromiyozitis denir.
Ağrı, tendonların yapışma yerinde, omuz çevresi [gluteusj, sırttaki geniş kas tabakasında ya da kemik çıkıntılarının olduğu bölgelerdedir.
MİYOFİBROZİT: Eklem dışı romatizmalar, miyalji, romatizmal miyozitis, miyofasitis, psikojenik romatizma myogelosis, kas romatizması adları da verilir. Ağrı genellikle belli bölgelerde bulunur
Ağrıyla gelişen ve her türlü neden sonucunda oluşabilen gerçek bir inflamatuar hastalık olmayan bu durumun, kesin bir nedene bağlı olduğu kabul edilmemektedir. Hastanın gergin ve kuşkulu özelliği önemli bir etkendir.
Yük arabası ve buldozer kullananlarda sık görülen lumbago, daktilo yazanlarda görülen omuz çevresi fibrozitleri mesleğe bağlı olanlar arasında en sık görülenlerdendir.
Bütün romatizmal hastalıklarda soğuk ve nemin rolü olduğu söylenmişse de bu konuda derin araştırmalar yapılmamıştır. Dış ortamın ısısından çok kişinin düşük ısıya karşı uyumu önemlidir (Romatizmal yapı). Vücudun elbiseyle örtülmemiş bölümlerine olan hava akımıyla yerel soğuk etkisi, o bölgedeki dolaşımda yapacağı değişiklikler sonucunda fibroziüsi başlatıcı etken olabilir. Eskiden beri bu hastalık psişik gerginliğin somatik belirtisi olarak bilinmektedir. Bazılarına göre heyecanla kas spazmı olmakta, bu da vazomotor iskem’iyle kronik yorgunluk doğurarak fibrozitise neden olmaktadır.
Fibrozii nodulu büyük ya da küçük, fibroblastlar içeren fakat Iökosit bulunmayan, bağ dokusunun steril, inflamatuar bir hiperplazisidir. Bu kuram son yıllarda unutulmuştur. Klinik, Ölüm sonrası ve biyopsi çalışmalarıyla lumbal ve gluteal bölgelerdeki kas fasyalarında fıtıklar oluşturan yağ lobül-leri saptanmıştır.
Klinik tablo: Yorgunluk, ruhsal gerginlik, hareketsizlik, üşümeyle artan, sıcak, masaj, hareket ve dinlenmeyle azalan, kas, tendon yapışma yerleri, derin dokularda yaygın ağrı ve gerginlikle tanınan bir sendromdur. Hastalar kendilerinin hava değişikliklerine karşı duyarlı olduklarını, kuşku ve sinirlenmeyle yakınmaların arttığını, nodul olan yerlerde ağrının başladığını söylerler. Elle muayenede sırt kasları, vertebra kenarları, kalçanın üst yan bölümleri duyarlıdır. Tanı ölçütleri:
1- tek aydan fazla süren ağrı
2- Üç aydan fazla süren gerginlik

3- Yerel duyarlı noktalar
4- Normal laboratuvar bulguları
5- Kronik yorgunluk
6- Uykusuzluk
7- Sabah gerginliği
TEDAVİ: Tedavi nedene dayanmaktadır. Hastalığa neden olan etken o anda sürmediğinden tedavi güçtür. Ağrıyla birlikte kasların refleks spazmı da ortaya çıktığı için akut durumda hasta kendini dinlenmeye yöneltir. Dengeli beslenmesi düzenlenerek kilo düşmesi sağlanır. Semptomatik tedavi ilaçla yapılır. Ağrı kesici ilaçlar ağrıyla birlikte kas spazmını da azaltırlar. Bu nedenle yerel ve merkezi etkili İlaçları bir arada bulunduran pre-paratlar başarılı olurlar. Kas gevşeticiler de verilebilir.
Kortizonla birlikte ya da yalnız anestezik maddelerin yerel enjeksiyonundan İyi sonuçlar sağlanır. Fizik tedavi en etkili yöntemlerden biridir. Isı uygulamasından sonra aktif egzersizler verilir. Masaj daha sonra derine, nodülleri ezecek biçimde yapılır. Çeşitli tür hidroterapi araçları, örneğin yüzme havuzunda egzersiz, çamur banyoları ve kaplıca tedavilerinden yararlanılır.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.