->
Geçirilen nöbetin Özellikleri, kaynaklandığı beyin bölgesine göre değişir. Eğer odak sağ beyin yarıküresin-deyse, kas kasılmaları sol beden yarısında görülür. Örneğin beynin frontal lobunün arka bölümünde bulunan “Presentral girus” taki motor kortekste ise, hasta birtakım kasdma nöbetleri geçirir.
ODAKSAL KALAN NÖBETLER: Bu tür epilepsi (sara) nöbetleri beyin korteksinin (beyin kabuğu) belli bir bölgesinden kaynaklanır. Epdeptik odak sol beyin yarıküresindeyse, kasdmalar gövdenin sağ yansında görülür
Kas kasdmaları yüzde, kolda ve bacakta olabilir. Hastanın bilinci yerindedir. Eğer epileptik odak beynin oksipital lobundaysa hasta birtakım ışık, biçim veren halüsinasyonları (yandsama) görür. Yani bu bölgedeki sinir hücrelerinin bir epilepsi (sara) odağı yaratmala-rıyla hasta aslında o an için var olmayan birtakım renk, ışık ve biçimler görmeye başlar. Eğer epilepsi odağı beynin parietal lobunun ön bölümünde yer alan girus post sentralis bolgesin-deyse, hasta epüepsi odağının bulunduğu beyin yarıküresinin karşı tarafındaki beden yarısında karıncalanma, uyuşma, iğne batma gibi birtakım duyu kusurlarından yakınır. Bu tip bir odaksal nöbete ” Duyu nöbeti” denir. Hastanın bilinci yerindedir.
Temporal lobun çeşitli bölgelerinden kaynaklanan epileptik boşalımların neden olduğu bazı epdepsi nöbetlerinde hasta, nöbet sırasında konuşabdme yeteneğini kaybedebüir ya da o an için var olmayan birtakım sesler işitebilir ya da dengesinin bozulduğunu farkedebdir. Bu tip sara nöbetleri 5-25 saniye kadar sürer ve nöbet sırasında hastanın bdinci genedikle yerindedir. Odaksal kalan nöbetler genellikle beyin tümörü, nedbe, beyin zedelenmesi, geçirümiş beyin dtihapları gibi ikinci nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.