Önemsenmeyen unutkanlıklara dikkat!

Önemsenmeyen unutkanlıklara dikkat!

Uzmanlar, unutkanlığın önemli bir rahatsızlık olduğunu belirterek Alzheimer hastalığının habercisi olabileceğine dikkat çekiyor
Uzman Dr. Bilge Çetin, 65 yaş üstü 100 kişiden 8′inde görülen Alzheimer hastalığının beyin hücrelerinin hızlı ve erken ölmesi olduğunu belirtti.
Nöroloji Bölümünden Uzman Dr. Bilge Çetin, günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde 65 yaş üstü 100 kişiden 8′inde görülen Alzheimer hastalığının beyin hücrelerinin hızlı ve erken ölmesi olduğunu belirtti. Uzmanlar, ‘Eyvah, yemeği ocakta unuttum’, ‘Marketten başka ne alacaktım?’, ‘Randevum saat kaçtaydı’ gibi soruların sık tekrarlanmasının Alzheimer hastalığının habercisi olabileceğini bildirdi
Zihin işlevleri normal olan bir kişinin bu işlevini kaybetmesi ‘bunama’ olarak isimlendirilirken, bunama (demans) yapan hastalıklar içinde en sık görülenin Alzheimer hastalığı olduğunu belirten Dr. Çetin, hastalık ile ilgili en önemli risk faktörünün yaş olduğunu söyledi.
Yaşla beraber her kişi de beyin hücre ölümü olsa da, Alzheimer hastalarında bu sürecin çok hızlı ve erken olduğunu anlatan Dr. Çetin, şöyle konuştu: “Yaş faktörünün yanı sıra; düşük eğitim düzeyi, geçmişte depresyon yaşanması, damar hastalıkları, geçmişte ciddi kafa yaralanması, ailede bu hastalığın varlığı hastalığın görülme riskini artırır”
TEDAVİ İLE HASTALIĞIN SEYRİ YAVAŞLATILIYOR
Rahatsızlığın sinsi bir unutkanlıkla başlayabileceğinden dolayı yaşlılıkta izlenen unutkanlığın normal olarak görülmemesi gerektiğini kaydeden Dr. Çetin, şunları söyledi: “Unutkanlık şikayeti olan yaşlılarda muayene, nöropsikolojik test ve beyin MR/BT çekimi sonrasında tanı konulur ve konulan tanıya göre tedavi edilir. Alzheimer hastalığı tedavisinde tablet, damla ve deriye yapıştırma şeklinde kullanılan ilaçlar mevcuttur. Bu tedaviler hastalığın seyrini yavaşlatır, var olan yakınmalarda değişiklik olmaz.”
BALIK VE AZ YAĞLI BESLENEN KİŞİLERDE DAHA AZ
Çetin, Alzheimer hastalığının bol balık (omega 3) tüketen ve az yağlı beslenen kişilerde daha az görüldüğünü ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Bu nedenle tahıllar, sebze ve meyveler, peynir, süt, özellikle balık, zeytinyağı ve ölçülü miktarda kırmızı şaraptan oluşan Akdeniz diyeti koruyucu bir faktördür. Antioksidan içeren besinler bol bol tüketilmeli; yeşil yapraklı sebzeler ve narenciye meyvelere ağırlık verilmelidir. Bulmaca çözmek ve hesaplamaları akıldan yapmak gibi yöntemler de hastalığın önlenmesinde faydalı olabilmektedir. Ayrıca, unutkanlık hangi yaşta olursa olsun ihmal edilmemeli, kişiler mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmalıdır.”
İHA
REEM Nöropsikiyatri
Tel : 0212 281 91 91
0212 417 88 88
Adres : Levent Cad. Altzeren Sok. No:19 1.Levent / Beşiktaş
E-Mail : info@emg-eeg.com
Web : http://www.emg-eeg.com

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.