ÖSTRİOL Faydaları

ÖSTRİOL Faydaları
Östriolün gebelik sırasında üre­tildiği yer etenedir. Dölütün böbre­küstü bezinde üretilen ve karaciğerin­de bazı aşamalardan geçen bir ara ürün eteneye geçerek burada östriole dönüşür. Gebelik­te bu hormonun idrarla atılan mikta­rında bin katlık bir artış görülürken, öbür östrojenlerin (östradiol ve östron) idrarla atılan miktarı ancak yüz kat artar. Ama etenede bu hormonu üretmek için gerekli bütün enzimler bulunmaz.
ÖSTRİOL
Östriol hormonu östradiolden türeyen, ama ondan daha zayıf östrojenik etki­ye sahip olan bir hormondur
Dolayısıyla kan ve idrardaki östriol düzeyleri dölütün sağlığına ve etenenin çalışmasına ilişkin önemli ipuçları verir. Östriol üretimi gebelik ilerledikçe artar ve gebeliğin son dö­nemlerinde en yüksek düzeye ulaşır. Gebeliğin ikinci yansında yapılan östriol ölçümleriyle dölütün gelişimi izlenebilir; böylece dölütün ölümüne ya da gelişmesinin durmasına yol aça­bilecek bir etene yetmezliği erken dö­nemde belirlenebilir.
Östriol Düzeyinin Ölçülmesi
Östriol düzeyi hem kanda, hem de 24 saatlik idrarda ölçülebilir. Ama idrarla atılan östriol miktarı böbrek yet­mezliğinin hafif biçimlerinde bile de-ğişebildiğinden, ölçümün doğrudan kanda yapılması daha doğru sonuçlar verir.
Gebeliğin gelişimini izlerken yal­nız bir kez değil, farklı zamanlarda bir­çok ölçüm yapmak daha yerinde olur. Böylece gebeliğin gidişini olumsuz et­kileyen olaylar erken saptanabilir.
Normal Değerler
Kandaki normal östriol değerleri ge­belik haftasına göre tabloda veril­miştir.
İdrarla atılan östriol miktarı, gebeli­ğin 4. ayından başlayarak hızla artar ve gebeliğin son dönemlerinde en yüksek düzeye ulaşır. Değerler 6. ayda 5-13 mg/24 saat; 7. ayda 6-18 nıg/24 saat; 8. ayda 8-25 mg/24 saat; 9. ayda ise 15-35 mg/24 saat olur. Östriol üretiminde­ki bu yüksek artışın nedeni tam anlaşıl­mış değildir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.