Parkinson neden olur?

Parkinson neden olur?
Genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin parkinsona neden olduğu söylenmektedir. Parkinson hastası olan bir kişi genellikle bir amaca yönelik hareket ettiği zaman (örneğin bardağı tutmak istediğinde) ya da uyku esnasında titreme şikayetinin kaybolduğunu söyler.
Nadiren 40 yaş, genellikle de 50 yaş sonrasında husule gelen parkinson hastalığı, yavaş yavaş seyir eden, en fazla ellerde görülen, genlikle de istirahat halinde titremeye sebep olan klinik bir tablodur. Peki, hareketlerde yavaşlama, duruş bozuklukları, kaslarda sertleşme, idrar kaçırma kısık sesle konuşma, yavaş bir şekilde oturma, yürürken kolların sallanması, yutkunma zorluğu gibi belirtileri bulunan parkinson hastalığının nedenleri nelerdir?
Parkinson neden kaynaklanır?
Parkinson hastalığı, beyinde dopamin salgılayan hücrelerin bir takım sebeplerden dolayı hasar alması sonucunda kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Ancak dopamin salgılayan hücrelerin ne gibi sebeplerden dolayı hasara uğradığı ne yazık ki bilinmemektedir
Eroin, kokain ve esrar gibi zararlı alışkanlıkların da bu hücrelerde hasara yol açtığı söylenmekte, ancak bu bilgi kesinlik kazanmamıştır.

Parkinson nedenleri kesin olarak bilinmese de, uzmanların bir takım şüpheleri bulunmaktadır. Bunlar arasında sinir sistemini etkileyen ilaçların, travmanın, toksiklerin, beyin iltihabının da parkinsona sebep olduğu düşünceleri yer almaktadır. Parkinson hastalığının nedenleri hakkında halen bilimsel araştırmalar devam etmektedir. Son dönemlerin sık rastlanan ve korkulan hastalıklarından olan parkison hastalığının tedavisi için ise dopamin maddesinin yerine konması işlemine gidilir.
Bir önceki Migren ağrısında ne yemeli? başlıklı konumuzda migren ağrısına ne iyi gelir ve migrene iyi gelen yiyecekler hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.