Parkinson’da TMS Umut Oldu

Parkinson’da TMS Umut Oldu
İlaçlara karşı zamanla direnç gelişmesi ve zamanla tamamen hareketsiz dönemlerin ortaya çıkması, ayrıca ilaçlara karşı diskinezi ve halüsinasyonlar gibi yan etkilerin ortaya çıkması doktorları çeşitli alternatif tedavi yöntemlerine yöneltmiştir.
Son zamanlarda büyük popularite kazanan Derin Beyin Stimülasyonu ( halk arasında pil takılması ile bilinen tedavi) parkinsonda işlevini kaybeden bazal ganglionları uyarmaya yöneliktir. Üstelik bu tedavi sadece tremorlar üzerine etkili olmaktadır. Ancak bu tedavi 40-50 bin dolarlara çıkan maliyeti ve deneyimli ekip gerektirmesi ile pratikte çok kullanılan bir yöntem olamamıştır.

Ellerde ve extremitelerde titreme, rijidite, hareketlerde yavaşlama (bradkinezi), postural instabilite, denge ve koordinasyon kaybıyla karekterize bir hastalık olan Parkinson, yıldan yıla ilerleyen ve gittikçe ilaçlara karşı direnç kazanan kronik ilerleyici bir tablodur. Ayrıca henüz tam manasıyla uzun yıllar sonraki etkinliğini de bilmemekteyiz
Hastalar, cilt altına yerleştirilmiş cep telefonu büyüklüğündeki bir cihazla yaşamaya mahkum olmaktadır.
Halbuki TMS ‘nin hem bilinen bir yan etkisi yoktur hem de maliyeti tolere edilebilecek bir düzeydedir. 2006 da Khedr ve Dias ekibinin yaptıkları bilimsel araştırmalarda TMS’nin konuşma da akıcılık sağladığı, daha hızlı yürümeyi sağladığı, el becerilerinde düzelmeler olduğu tesbit edilmiştir. İlk çalışmalarda uygulanan tek seans TMS tedavisinin 30-60 dk süren motor düzelmeler gösterdiği ifade edilmekte idi. Sonraki yayınlarda tekrarlayıcı TMS tedavilerinin ise uzun solukla düzelmeler gösterdiği belirlenmiştir.
Arka arkaya uygulanan TMS seansları ile parkinson hastalığında genel bir düzelme olduğu, daha sonra idame seansları ile etkinin kalıcı olduğu ifade edilmektedir. Derejko ve arkadaşlarının yaptıkları başka bir bilimsel araştırmada da TMS nin parkinsonun motor belirtileri üzerine kalıcı düzelmeler sağladığı bildirilmiştir.
Neticede son 3-5 sene içerisindeki gelişmeler ile TMS nin deneysel safhadan çıkarak bizzat tedavi protokolu içerisindeki yerini aldığını görmekteyiz. Nitekim yurt dışındaki Parkinson kongrelerinde en az 2-3 ‘’parkinsonda TMS tedavisi’’ konulu oturumlara şahit olmaktayız.
REEM Nöropsikiyatri Kliniği bu alanda kendi tedavi deneyimlerini , bilimsel araştımalardaki tekniklerle özdeşleştirerek son 3-4 yıldır bu tedaviyi başarıyla yürütmekte hatta ülkemiz sağlık turizmine katkı sağlayacak düzeyde ülkemiz dışından gelen hastalara da tedavi uygulamaktadır.
Dr. Mehmet Yavuz
REEM Nöropsikiyatri Kliniği
Nöroloji Uzmanı
REEM Nöropsikiyatri
Tel : 0212 281 91 91
0212 417 88 88
Adres : Levent Cad. Altzeren Sok. No:19 1.Levent / Beşiktaş
E-Mail : info@emg-eeg.com
Web : http://www.emg-eeg.com

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.