Parkinsonizm neden olur?

Parkinsonizm neden olur?

Kaslarda sertleşme olması, vücut hareketlerinde yavaşlama husule gelmesi ve uzuvların titremesi olarak tanımlanan parkinsonizm hastalığı, öne eğik duruş, ayakları yerde sürüyerek küçük adımlarla yürüme, yumuşak, hızlı ve aynı tonda konuşma gibi belirtiler gösteren bir hastalıktır. Parkinsonizm nedeni olan bu çekirdek, hastalara uygulanan otopsi esnasında çıplak gözle hemen fark edilir ve bu çekirdeğin derinlemesine koyu renkte olduğu görülür.

Mikroskop kullanılarak bu çekirdeğe bakıldığı zaman ise, sinir hücrelerinde yoğun halde boya (pigment) zerrecikleri görülür ve çekirdeğin koyu renkli olması bu pigmentlerden kaynaklıdır. ancak tüm bu belirtiler arasında en önemlisi de, ellerde şiddetli titreme ve buna neden olan durumda beyinde oluşan değişikliklerdir.
Parkinsonizm nedenleri
Parkinsonizm kendine özgü belirtiler ve beyinde oluşan şiddetli değişimlerle ortaya çıkan ve ileride ayrıntılarıyla ele alınması gereken bir hastalık türü olarak, özel sinir hücrelerinin oluşturduğu bir çekirdeğin iyi işlev görememesinden ileri gelmektedir. Parkinsonizm nedenleri hakkında daha detaylı bilgilenmek için, buyurun yazımızın devamına göz atın
Substansiya nigranın sinir hücreleri, “dopamin” adı verilen kimyasal bir madde yapmakla ve depolamakla görevli olmakta ve bu substansiya nigra hücreleri şayet hasara uğrarsa dopamin yapıp depolayamaz ve striatumda dopamin eksilir. Bu eksiklik ciddi boyutlara ulaştığı zaman parkinsonizm hastalığı ortaya çıkar.
Bir önceki Rem uykusu nedir? başlıklı konumuzda REM uykusu hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: Parkinsanizim

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.