Parmak çıtlatmanın zararları nelerdir?

Parmak çıtlatmanın zararları nelerdir?

Parmak çıtlatma zararları
Parmaklardaki eklem yerlerinde bir bağlantı kapsülü ve bu kapsülün içinde de kemiklerin hareketini sağlamaya yardımcı bir sıvı bulunmaktadır. Parmaklar vücudun en kolay çıtlamaya müsait yeri olduğundan parmak çıtlatma birçok kişi tarafından yapılan bir eylemdir. Parmakların çıtlatılması durumunda bu sıvının içinde erimiş durumda bulunan oksijen, nitrojen ve karbondioksit gaz kabarcıkları patlamaya başlar. Ancak uzmanlar, sık sık parmak çıtlatmanın ve bunu alışkanlık haline getirmenin zararlı olduğunu söylemekteler.
Sürtünmeli eklem yerleri en çok parmaklarda bulunduğu için bir çoğumuzun sık sık parmaklarımızı çıtlatma gereksinimi duyar ve bunu yaparken de hoşnutluk duyarız
Çünkü parmaklarımızı çıtlatırken kemiklerin hareketini kolaylaştıran kapsül iyice gerilir ve içindeki sıvı basıncı azalarak bu gazların patlamasına sebep olur. Duyduğumuz çıt çıt seslerde bu gazların patlama sesidir.

Eklem bölgesindeki kapsülünde içindeki sıvıda yer alan bu gaz kabarcıklarının patlaması demek, sıvının genleşmesi ve eklem yerlerinin hareket olanağının azalması demektir. Çünkü eklem yerlerinin gerilmesi bu kapsülün boyu ile sınırlıdır.
Patlayan gaz kabarcıkları bir müddet sonra yeninden oluşur, ancak parmakları arka arkaya çıtlatmak durumunda, gaz kabarcıkların oluşması bir hayli zaman alır. Normalde ilk çıtlama sonrası 15-20 dakika içinde yeniden oluşan gaz kabarcıkları, daha uzun sürede oluşmaya başlar. Parmak çıtlatmanın zararı kısaca, parmakların hareket kabiliyetinin azalması, eklem çevresindeki yumuşak dokunun zarar görmesi, parmakların şişmesi ve elin kavrama gücünüz azalmasıdır. Bakılanlar: parmak eklem kaşıntı, vucudun bazi yerlerinin citlatilmasi zararli mi, kemiklerin çıtlatılması, kemiklerin eklem yerleri çıtlatılırsa olumsuzlukları neler, parmak çıtlatma zararları

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.