Periton diyaliz nasıl yapılır?

Periton diyaliz nasıl yapılır?

Periton diyaliz uygulaması
Periton diyalizi iki şekilde uygulanmakta; birincisi sürekli ayakta (SAPD), ikincisi ise aletli periton (APD) yöntemleridir. Periton diyalizi uygulaması yönteminde periton boşluğu, periton zarı ve diyalizatlar kullanılmakta olup, periton zarı toksik maddeleri karın boşluğundaki diyalizata aktaran yarı geçirgen zar görevini üstlenmektedir.
Böbrek yetmezliği hastalığında kullanılan bir tedavi metodu olan periton diyalizi, vücutta birikmiş olan toksik maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Sürekli ayakta olan uygulamada hastanın vücut yapısına göre özel periton diyaliz solüsyonu karın boşluğuna verilmektedir. Böbrek hastaları periton diyalizi uygulamasının nasıl olduğunu merak ederler ve bu meraklarını gidermelerine yardımcı olmak için periton diyaliz uygulaması hakkında sayfamızda bilgiler sunduk, buyurun
Bu solüsyon çocuklarda 100-1000ml, yetişkinlerde 2000-2500ml’dir. Verilen bu solüsyon 5-6 saat karın boşluğunda kalır ve ardından yeni bir solüsyonla değişimi yapılır. Bu sayede üre, kreatinin gibi atık maddeler ve fazla sıvı solüsyona geçmiş olur ve solüsyonun değiştirilmesi ile de hasta bu maddelerden kurtulur. Diyaliz sıvısının verilmesi ve boşaltılması yer çekimi ile hasta tarafından 4-5 kez yapılmaktadır.

Aletli periton diyalizin yapılışı ise makine aracılığıyla olmaktadır. Evde makine ile uygulanan bu periton diyaliz işlemi uygulaması öncesinde hasta sert ve solüsyon torbalarını periton diyaliz makinesine yerleştirir ve makinesini önerildiği şekilde programlar. Hastalar bu işlemi uyurken yapar ve periton diyaliz makinesi gece boyunca karın boşluğuna diyaliz sıvısını verir, bekletir ve boşaltır.
Bir önceki Periton diyalizinin avantajları başlıklı konumuzda periton diyalizi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: yari gecirgen zar nasil yapilir

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.