Piyano ile hayata bağlandı

Piyano ile hayata bağlandı

6 yaşındaki Sezin Uzun, piyano çalmayı öğrenerek hastalığında yüzde 90 oranında iyileşme sağladı Üç yıldır otizm tedavisi gören 6 yaşındaki Sezin Uzun, piyano çalmayı öğrenerek hastalığında yüzde 90 oranında iyileşme sağladı. Ailesine, minik Sezin’in hayatı boyunca konuşamayabileceği, yaşıtlarıyla aynı okula gidemeyebileceğini söyleyen doktorlar, Sezin’in ömür boyu sürebilecek özel bir eğitime tabi tutulması gerektiğini belirtti. Durumu kabullenmekte zorlanan, ancak çocukları için yapılabilecekleri de araştıran aile, Ankara’da özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezinden destek aldı. Doktorların konuşamaz dediği Sezin, bu sayede konuşmaya başladı.
ARTVİN’de, ailesinin, akranlarına göre hareketlerindeki farklılıklarından dolayı çocuk nöroloğuna götürdükleri Sezin Uzun’a, 2.5 yaşında otizm tanısı konuldu
2009 yılından bu yana aralıklarla merkezde tedavi gören, destek programlarını da Artvin’de sürdüren Sezin Uzun, yaklaşık 4 aydır özel olarak aldığı piyano kursunun da tedavi sürecine eklenmesiyle hastalığında yüzde 90 iyileşme sağladı.
Konuşamaz demişlerdi
Anne Esra Uzun, hiç konuşamayabilir denilen çocuklarının artık rahatlıkla konuşabildiğini, hareketlerinde büyük oranda düzelme olduğunu söyledi. Çok masraflı ve uzun soluklu bir eğitim sürecinde sona geldiklerini ifade eden anne Uzun, “Bugüne kadar öğrenmeye hazırlık becerileri, iletişim becerileri, matematik becerileri, oyun oynama, el göz koordinasyonunu sağlayıcı beceriler, öz bakım becerileri, beden eğitimi ve resim çalışmaları ile yüzme konularında dersler aldık, bunları uyguladık. Kızım, bu düzenli eğitimden iki yıl sonra hem konuşmaya hem de yaşıtlarına ayak uydurmaya başladı” dedi.
‘Piyano öğrenmeyi artırıyor’
Müziğin ve piyanonun özellikle çocuklara etkisini değerlendiren nöroloji uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, piyanonun, özellikle otistik çocuklarda algılama fonksiyonlarını geliştiren, sağ ve sol beyin ile el ve ayakların birlikte kullanılması suretiyle beyindeki algılama merkezlerinin gelişmesini sağlayan bir enstrüman olduğunu vurgulayarak, “Piyano, beynin her iki yarım küredeki merkezleri aynı anda çalıştırabilme özelliğine sahip bir enstrüman. Beynin iletişimini sağlıyor ve beyin egzersizi yaptırıyor. Bu yüzden otistik çocuklarda piyano eğitimini ailelere kuvvetle öneriyorum. Gerçekten beyindeki algılama, öğrenme melekelerini yükseltiyor” dedi.
vatan gazetesi
 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.