Renk körlüğü kalıtsal mıdır?

Renk körlüğü kalıtsal mıdır?
Ancak, yeni çıkan özel renkli kontakt lenslerle hafif ve orta derecedeki renk körlüklerinde renkli görme sağlanabiliyor.
Renk körlüğü erkeklerin yüzde 8′inde, kadınların ise yüzde 0,4′ünde görülür. Renk körlüğü (diskromotopsi) kalıtsal olduğu için anneden ya da babadan çocuklara geçebilir.
Renk körlüğünün tedavisi yoktur.
Renk körlüğünde genetik faktörün önemli olduğunu söyleyen uzmanlar, renk körü olan bir ailede çocukların da muayeneden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor

Opr. Dr. Engin Altuğ, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunuyor:
“Renk körü olan bir ailede çocukların da muayeneden geçirilmesi gerekmektedir. Hastanın muayenesi yapılırken sadece görme keskinliğinin ölçülmesi yeterli değildir. Muayene esnasında hastaya renk, kontrast ve duyarlılık testleri uygulanarak görme keskinliği tespit edilmelidir.
Hastanın gözüne uygun lensin tespiti büyük önem taşır. Hasta lensleri taktığı sürece normal görmeye başlar bu işlem aynı gözlük gibidir. Lensleri çıkarınca renkleri eskisi gibi görür. Renk körlüğüne erkeklerde % 8, bayanlar % 5 olarak rastlanmaktadır.”

Ülkemizde 1 yıldır uygulanan metotla, renk körü olan kişilerin yüzde 97.5 oranında normal görmesi sağlanıyor. Renk körlüğü irsî olabildiği gibi görme siniri, görme noktası ve göz tansiyonu gibi bazı göz hastalıkları sonucunda da oluşabiliyor.
Opr. Dr. Engin Altuğ, “Renk körlüğü insanın gözündeki bazı maddelerin eksikliğinden kaynaklanır. Şimdi İngiltere’de 1.5 yıl önce geliştirilen ve Türkiye’de 1 yıldır uygulanan sistem sayesinde, kalıtsal olan renk körlükleri de tedavi edilebiliyor. Hastalarımız kontakt lensleri taktıkları sürece renkleri görmeleri daha iyi bir hâl alıyor” diye konuşuyor.
Renk körlüğü lenslerinin faydaları nelerdir?
“Renk körlüğü lensleri ile hastaların genel renk algılaması bu lensleri taktıkları sürece daha iyi olmaktadır” diyen Altuğ, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Hastalar renkleri daha parlak ve net görebilmekte, daha önce ayrımını yapamadığı renkleri seçebilmektedir. Trafik ışıkları ya da fren ışıkları gibi can güvenliğini yakından ilgilendiren ışıkları algılayabilmektedirler. Bu lensler insanların güvenlik içinde yaşamasını sağlamaktadır. Bu tedavi yöntemini uygulamadan göz hekimlerimize detaylı bir muayene olmayı ihmal etmemelisiniz.”
Bir önceki Miyop çocuklar neden daha zeki oluyor? başlıklı konumuzda çocuk sağlığı, çocuklarda göz sağlığı ve çocukların zeka katsayıları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: renk korlugu kalitsal midir, gece körlüğü genetik midir, renk korlugu genetik mi, renk körlüğü genetik midir, renkkörü olan çocuğa ne yapılır

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.