SAFRA KESESİ VE SAFRA YOLLARININ DOKUSAL YAPISI Faydaları

SAFRA KESESİ VE SAFRA YOLLARININ DOKUSAL YAPISI Faydaları

SAFRA KESESİ VE SAFRA YOLLARININ DOKUSAL YAPISI: Safra kesesinin duvarı üç tabakadan oluşur.
b) Fibromüsküler tabaka halka dizilişli düz kas liflerinden, bağdokusunun elastik liflerinden zengin bir gevşek bağdokusudur.Bu tabakada ince kan damarları da bulunmaktadır.

c) Perimüsküler bağdokusu tabakası da gevşek bağdokusu yapısındadır. Lamina propria ise gevşek bağdokusu yapısındadır ve içinde lenf damarları bulunur. Bunlar a) Mukoza b) Fibro-müsküler tabaka ve c) Seroza tabakası ile sanlı “perimüsküler bağdokusu”dur.
a) Mukoza tabakası epitel ve bunun altındaki “Lamina propria” tabakasından oluşmaktadır. Epitel, tek katlı kolumnar epitel hücreleridir
Bu tabaka en dıştan seroza ile kaplanmış durumdadır, içinde kan damarları, lenf damarları ve sinir lifleri bulunur. Yukarıda sözünü ettiğimiz doku tabakaları, karaciğer dışı safra yollarında da aynen bulunmaktadır. Tek fark, “Hepatopankreatik ampula” bölgesinde fibromüsküler tabakadaki düz kas lifleri sayıca çoğalarak, bir büzgen oluşturmaktadırlar. Bu büzgenin adı “Oddi sfinkter”dir. Oddi sfinkteri gevşediğinde safra ve pankreas salgısı duodenum boşluğuna akar.: Safra kesesinin duvarı üç tabakadan oluşur. Bunlar a) Mukoza b) Fibro-müsküler tabaka ve c) Seroza tabakası ile sanlı “perimüsküler bağdokusu”dur.
a) Mukoza tabakası epitel ve bunun altındaki “Lamina propria” tabakasından oluşmaktadır. Epitel, tek katlı kolumnar epitel hücreleridir. Lamina propria ise gevşek bağdokusu yapısındadır ve içinde lenf damarları bulunur.
b) Fibromüsküler tabaka halka dizilişli düz kas liflerinden, bağdokusunun elastik liflerinden zengin bir gevşek bağdokusudur.Bu tabakada ince kan damarları da bulunmaktadır.
c) Perimüsküler bağdokusu tabakası da gevşek bağdokusu yapısındadır. Bu tabaka en dıştan seroza ile kaplanmış durumdadır, içinde kan damarları, lenf damarları ve sinir lifleri bulunur. Yukarıda sözünü ettiğimiz doku tabakaları, karaciğer dışı safra yollarında da aynen bulunmaktadır. Tek fark, “Hepatopankreatik ampula” bölgesinde fibromüsküler tabakadaki düz kas lifleri sayıca çoğalarak, bir büzgen oluşturmaktadırlar. Bu büzgenin adı “Oddi sfinkter”dir. Oddi sfinkteri gevşediğinde safra ve pankreas salgısı duodenum boşluğuna akar.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.