SALMONELLOZUN SEROLOJİK TANISI Faydaları

SALMONELLOZUN SEROLOJİK TANISI Faydaları
Salmonella paratyphi A,
B, C ise tifo ateşine benzeyen belirtilere yol açar, ama daha iyi huyludur. Salmonella typhi karın tifosu etkenidir. Bunların en önemlileri Salmonella typhi ile Salmonella paratyphi
A, B, C’dir.
Salmonella enfeksiyonu genellikle bakteri ile kirlenmiş yiyeceklerin yenmesiyle bulaşır.
SALMONELLOZUN SEROLOJÎK TANISI
Salmonella bakterilerinin 2 bini aşkın türü vardır
Mide-incebağırsak ya da ince-kalınbağırsak iltihabı tipi bozukluklarla, bazen de gerçek bir tifo ya da tifoit tablo biçiminde ortaya çıkar.
Tifo sendromunda önce yüksek ateş, reflekslerde azalma ve dalak büyümesi görülür. Ateş yükselmesinden yaklaşık bir hafta sonra sindirim sistemi bozuklukları başlar. Bunlar iştahsızlık, meteo-rizm (bağırsakta aşırı hava bulunması), bağırsak ağrıları, kabızlık ya da ishaldir,
Salmonellozda hastalık kronikleşe-bilir. Bu nedenle belirtisiz kronik S. typhi ve S. paratyphi taşıyıcısı insanlara
rastlanabilir. Taşıyıcıların hastalığı bulaştırmasını önleyecek koruyucu önlemlerin uygulanabilmesi için doğru tanı özellikle önemlidir. Bu amaçla gerek hastanın dokuları, gerekse dışkı gibi salgı ve atıklar üzerinde çeşitli labora-tuvar incelemeleri uygulanabilir. Sal-monelloz tablosunda doğru tam konmasında ve hastalığın gelişiminin izlenmesinde Widal serolojik tam yöntemi hastaların yüzde 20-40′ında yararlı sonuç verir. Sonuç pozitifse çok anlamlıdır, ama negatif olması hastada tifo mikrobu bulunmadığını göstermez.
Widal serolojik testi, muayene edilen kişiden alınan serumun bir Salmonella çökeltisiyle karıştırılması yoluyla uygulanır. Salmonella’lamı çok çeşitli bakteri tiplerini kapsadığı unutulmamalıdır. Bu bakteriler enfekte olan kişide değişik antikorların oluşumuna neden olabilir. Widal tepkimesi hastalığın akut evresinde Salmonella’mn polisak-karit yapısındaki O antijenine karşı doğrudan anti-0 denen antikorların varlığına bağlı bir pozitif sonuç verir. Bu antikor hastalığın ikinci haftasından sonra 1/100-1/400′lük bir titrede görülebilir. Söz konusu değerler hastalığın
akut evresini gösterir ve üçüncü haftadan sonra azalarak birkaç ay içinde bütünüyle yok olur.
Vücut ikinci haftadan sonra Salmo-nella’run protein yapısındaki H kirpik antijenine karşı anti-H olarak bilinen antikorları da üretir.
Bunlar l/800-l/1.600′lük en yüksek titreye ulaşır. Yıllar gittikçe bu değer yavaş yavaş azalır, ama geçirilmiş bir Salmonella enfeksiyonunun kanıtı olarak uzun yıllar kain*.

Ortaya çıkabilen bir başka antikor tipi ise anti-Vi antikorlarıdır.
Bunlar hastalığın akut evresine göre daha geç görülür ve genellikle 1/10 ya da 1/20 gibi düşük türelerde ortaya çıkar. Bir hastada anti-Vi’lerin bulunması kronik Salmonella taşıyıcısı olduğunu ve taşıyıcılığın tedavisinin gerektiğini gösterir.
Anti-Vi tipindeki aglütinan (çök-türücü) antikorlar vücutta Salmonella bakterileri olduğu sürece kalır. Hatta klinik iyileşmeden sonra da görülebilir.
Tifo, paratifo ve bruselloz akut evrede tipik belirtiler verdiklerinden kolayca tanınırlar. Enfeksiyon süreci uzun sürdüğünde, tam ancak laboratuvar incelemeleriyle konabilir. Bu hastalıklarda en kesin tanı yöntemi kan ve dışkı kültürleridir.
İNCELEMENİN ÖNEMİ
Bruselloz ve salmonelloz gibi kronik ve sinsi enfeksiyonlara tutulan kişilerin tedavisinde karşılaşılan güçlükler, klinik belirtilerin yanı sıra güvenilir serolojik tanı yöntemlerinden yararlanmanın ne kadar önemli olduğunu gösterir. Ayrıca kronik taşıyıcıların belirlenmesi hastalığın yayılmasını önemli ölçüde engelleyebilir.
Brusellozun serolojik tanısı: Wrİght testi
• Negatiflik : Sağlıklı kişi
• 1/80-1/160 titrelerinde pozitiflik: Geçirilmiş bruselloz.
• 1/160 – 1/200′den yüksek titrelerde pozitiflik: Akut hastalık.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.