Şant ameliyatı nasıl yapılır?

Şant ameliyatı nasıl yapılır?
Yetişkin bir kişiye takılan takılan şant elle muayene esnasında cilt hissedilir, dışarıdan bakıldığı zaman anlaşılmaz. Genellikle hidrosefalili bebeklere takılan şant, aynı zamanda mütenevvi nedenlerden dolayı beyinde tıkanmış yollara bağlı olarak biriken BOS’un drene edilerek, kan akımına yeniden katılmasını sağlamak için de çocuk ve yetişkinlere takılabilir.
Deri altına yerleştirilen şant, genel anestezi altında uygulanan bir işlemdir ve kafatasına küçük bir delik açılarak şantın ucu beyin içindeki, beyin omurilik sıvısının bulunduğu odacığa yerleştirilir. Peki, şant nasıl takılır? Şant ameliyatı nasıl olur?
Şant ameliyatı nasıl yapılır?
Herkesin merak ettiği “şant belli olur mu” sorusuna uzman doktorlarımızın verdiği yanıt şöyledir: Şant sadece bebeklerde dışarıdan bakıldığı zaman fark edilebilir.
Hidrosefalili bebeklerin artan kafaiçi basıncını azaltmak için uygulanan bir cerrahi işlem olan şant takılması, pek çok anne ve babanın korktuğu işlemlerden birisi oluyor
Sonrasında ise, şantın diğer ucu baş, boyun ve karın cildinin altından geçen bir tünel açılarak o bölgeye konur.

Beyin şantı ameliyatı yapılmasının ardından hastanın şikayetleri bir süre sonra ortadan kalkar. Fakat eğer ki beyin dokusunda kalıcı bir hasar husule gelmişse, ne yazık ki bazı fonksiyonlarda düzelme olmayabiliyor. Genellikle de görme ve zeka fonksiyonlarında bozukluk olabiliyor; ancak bunun sebebi de tedavinin geciktirilmesidir. Erken tedavi her zaman önemlidir.

Bir önceki yazımız olan Vücutta iltihaplı şişlikler neden olur? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: şant ameliyatı, şant takılması, şant nasıl takılır, beyine şant nasıl takılır, beyin ameliyatı şant takma

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.