Sedef hastalığı (Psoriazis) belirtileri

Sedef hastalığı (Psoriazis) belirtileri

İmmün sistem hücreleri olan T hücreleri, vücudu hastalıklardan korumaya yardımcı hücrelerdir.
Tıp dilindeki adı psoriazis olan sedef hastalığı, sık görülen, kronik seyirli, bazen hafifleyip bazen şiddetlenerek yıllarca süren bir hastalıktır.
Deri hücreleri yaklaşık 28 günde bir yenilenir; sedef hastalığında ise bu döngü çok hızlanmıştır, hücreler 3-4 günde bir yenilenir ama aynı hızda dökülmezler. Sedef hastalığının bu hücrelerin deride normal dengelerinin bozulması ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Hücrelerin hızlı bölünmesine ve kızarıklık ve kabarıklığa neden olan enflamasyonu bu hücreler tetikler

Sedef hastalığının belirtileri
Hastalık herhangi bir yaşta ortaya çıkabilse de genellikle 15-35 yaş arasında başlar. Hastalığın en sık görülen belirtisi, üzeri sedef rengi pullanma gösteren, deriden kabarık kırmızı plaklardır. Bu plaklar değişik büyüklüklerde olabilir, birleşip geniş alanları kaplayabilirler. Kaşıntı ve yanma hissine neden olurlar.
Plaklar vücudun her bölgesinde olabilmekle beraber en çok diz ve dirseklerde olmak üzere kol, bacak, gövde ve baş bölgesinde görülürler. Simetrik olma eğilimindedirler. Sedef hastalığına bağlı tırnak değişiklikleri de görülebilir. Tırnaklarda küçük çukurcuklar, oluklar olabilir, renk değişikliği ve etten ayrılma görülebilir.

Sedef hastalığı kesinlikle bulaşıcı değildir, kişiden kişiye geçmez. Nedenleri arasında genetik, immünolojik faktörler, stres, travma, enfeksiyonlar ve bazı ilaç reaksiyonları yer alır.
Plaklar şeklinde seyreden hastalığı olanların %30 kadarında sedef artriti denilen eklem ağrısı, tutukluğu ve şekil bozukluğu ile giden tablo gelişir.
Bu anlatılan özelliklerde deri değişiklikleriniz ve eklem şikâyetleriniz varsa doktora başvurmanız gereklidir. Sedef hastası iseniz ve daha önce olmadığı halde eklemlerinizde ağrı, sertlik ya da şekil bozukluğu meydana gelirse yine doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Sedef hastalığının tedavisi var mı? başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.
Bir önceki Selülitlerden nasıl kurtulmalı? başlıklı konumuzda bacaklarda uyuşma, cilt bakımı ve cilt güzelliği hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: sedef vücutta yanma hissi verir mi, sedef hastalığı yanma hissi yapar mı, sedefte yanma hissi olurmu, vücutta yanma hissi veren sedef çeşidi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.