Sıcaklar ciltte sivilceye neden oluyor

Sıcaklar ciltte sivilceye neden oluyor

Yazın artan ter salgısı, kuruyan ve sertleşen deriden dışarıya çıkamıyor. Cilt gözeneklerinin tıkanması ise isilik ve sivilceye neden oluyor. Buket Pençe’ye göre, yaz aylarında artan cilt sorunlarını engellemenin en kolay yolu; sık sık yıkanmak ve deri gözeneklerini açık tutmaktan geçiyor.
Ancak suyun da, deniz, havuz ve sabun gibi cildin kurumasına neden olduğunu belirten Dr. Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Dr
Pençe, kuruyan cildin, uygun nemlendiricilerle sürekli nemlendirmek gerektiğini söylüyor.
“Daha çok, hassas ve kuru derili kişilerin yüzünde yaz aylarında açık renkli, hafif kepekli lekeler oluşur. Bunların engellenmesi ve tedavi edilmesi derinin güneşten korunması ve nemlendirilmesi ile mümkün olur. Yine sıcak günlerde saç ve ayak bakımına da özen gösterilmelidir. Kalınlaşan yağlı deri bölgelerine asit salisilik, retinoik asit içeren losyon veya jel formunda deri incelticiler uygulamak isilik ve sivilce oluşumunu önleyebilir.
Eğer cildimizde isilik veya sivilce oluşursa antibiotikli losyon veya jeller, bazen de bazı sistemik ilaçlar gerekebilir. Kuruyunca gövde, kol ve bacaklara, daha çok lastik asit ve üre içeren yağlı losyonlar, kremler; ayaklara ise vazelin ve asit salisilik içeren merhemler uygulamak deriyi rahatlatacaktır.”
Güneş lekelerinden korunmak için
Güneşten gelen ultraviyole ışınlarının, deride değişik lekeler oluşturduğunu belirten Dr. Pençe, alınması gereken tedbirler hakkında şu önerilerde bulunuyor:
Çiller: Özellikle yüze yerleşen küçük kahverengi lekelerdir. Kışın azalırlar.

Lentigolar: Güneş gören yerlerde oluşan çillerden daha büyük ve kışın gerilemeyen kahverengi lekelerdir. Karaciğer lekeleri de denmektedir. Açık renk derilerde, sarışınlarda ve orta yaş üstünde daha sık görülmektedir.
Açık renkli lekeler (hipomelenoz): Kol ve bacakların alt kısımlarında görülürler. Birkaç milimetre çaplı, yuvarlak ve açık renk lekelerdir.
Melazma (kloazma): Çeşitli nedenlerle ışık duyarlılığı (fotosensitivite) olan kişilerde yüzde oluşan yaygın koyu renkli lekelerdir. Işık duyarlılığı yapan nedenlerin en sık görülenleri gebelik, bazı ilaçlar (doğum kontrol hapları, sakinleştirici, idrar söktürücü, antibiyotik, ağrı kesicilerden bazıları), bazı besinlerdir. (havuç, kereviz, dereotu, limon, bergamut, baklagiller, incir gibi.)
Bitki lekeleri: Fitofotodermatit denilen, deri reaksiyonu nedeniyle bazı bitkilerin deriye temas ettiği yerde güneş görünce oluşan ekzama (dermatit) sonucunda kahverengi lekeler ortaya çıkmaktadır. Bu lekeler bitkinin deriye temas ettiği yerleri aynen gösterir. Bu lekelere en sık neden olan bitki ve meyveler incir ve çimendir.
Parfüm lekesi: Parfüm, kolonya ve bazı kozmetiklerin deriye temas ettiği yerlerde güneş ışınları kahverengi lekelere neden olurlar.
Bu lekelerden korunmak için en az 30 faktörlü güneş koruyucular, gün boyu 3-4 saat arayla ve suya girdikten sonra kullanılmalıdır. Lekelerin tedavisinde bazı soldurucu kimyasal maddeler uygulanır.
Bir önceki Dar pantolonlar varis yapıyor başlıklı konumuzda ayak ağrısı, kaşıntı ve şiddetli ağrı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: Ciltde İsirik neden, melazma lekesi ışıkta ağrı yaparmı, sıcak su yuzunden ciltte çıkan sivilce

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.