Sigarayı bırakma yöntemleri

Sigarayı bırakma yöntemleri

Kapalı ortamlara gelen sigara yasağından bu yana sigara içilmelerinde azalmalar görülmüştür.
 

 
Sigaranın vücuda verdiği zararlar saymakla bitmiyor. Sigara içerek hem kendinizi hemde sevdiklerini riske atıyorsanız. Milyonlarca kişi sigara illetinden kurtulmuş ve hayatına yeşil bir ışık yakmıştır. Sizde hayatınıza yeşil bir ışık yakmak istiyorsanız sigarayı bırakmayı denemelisiniz
Çünkü sizin içtiğiniz sigaranın dumanı yanınızda bulunan ve sigara kullanmayan kişileri de etkiliyor. Ülkemizde milyonlarca kişi sigaranın neden olduğu komplikasyonlar sonucunda hayatını yitirmiştir. Sigara akciğerin zarar görmesine neden olarak akciğer hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Hava yollarını etkileyen sigara nefes alamama sorunlarına, kalp hastalıklarına ve inme inmesine neden olmaktadır. Ayrıca sigara kanda bulunan iyi kolesterolün düşmesine, kırmızı kan hücrelerinin karbonmonoksit bağlamasına ve kalp ritminin hızlanmasına neden olmaktadır.
Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde milyonlarca sigara bağımlısını sigarayı bırakmaya teşvik ediyor. Dr. Duman ” Milyonlarca sigara bağımlısı bu alışkanlığı yenebildiyse siz de yapabilirsiniz!” dedi. Çok geç olmadan hayatınızı karartan bu alışkanlıktan kurtulmak isterseniz, Dr. Duman’ın sigara bırakma yöntemlerini denemelisiniz.
 

Sigara Bırakma Yolları

 
Öncelikli kendinizi motive etmelisiniz. Sigarayı ben şu yüzden bırakıyorum demeli ve kendinize bir neden seçmelisiniz. Sigara içme isteği geldiği zaman bu nedeni hatırlamalı ve kendinizi bu istekten uzak tutmalısınız.
Kendinize sigarayı bırakmak için bir gün seçin. O tarihe kadar sigarayı bırakacağınızı düşünün ve bu günü asla değiştirmeyin.

Nikotin yoksunluğundan dolayı bazı fiziksel belirtiler ortaya çıkacaktır, bunlara hazırlıklı olun. Gerginlik ve konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler yaklaşık 2 hafta içinde geçecektir.
Sigara içilen ortamlardan uzak durun ki, sigara içme isteği duymayasınız. Sigara içme isteği geldiği zamanlarda yürüyüş yapabilirsiniz.
Sigarayı bırakmak için uzman bir hekime sigarayı bırakma programı hazırlatabilirsiniz. Bu programa düzenli bir şekilde uyarak en fazla 9 hafta sonra sigaradan kurtulmuş olabilirsiniz.
Sigarayı bırakan çoğu kişi kilo almaya başlar. Bu kiloları kafanıza takmayın. Sigara tiryakiliğinden kurtulduktan kısa bir süre sonra kilolarınızı da geri verebilirsiniz.
Eğer sigarayı bırakmak için yardımcı tabletlerden faydalanmak istiyorsanız önce uzman bir doktorla görüşmeli ve doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları kullanmalısınız.
Sigara bırakma tabletlerinin yanı sıra sigara bırakma bant ve sakızlarından da faydalanabilirsiniz.
Çevrenizdeki kişilere sigarayı bırakmaya çalıştığınızı söyleyin. Sigarayı bırakmak için size destek olmalarını sağlayın.
İlk seferde sigara bırakmayı başaramadıysanız umudunuzu kırılmasın. Genelde çoğu kişi ilk sefer başarısız olur ama sonraki denemelerde mutlaka başarıyı yakalarlar. Sigarayı bırakmaya çalışan kişilerin %80′i 4. denemelerinde başarılı olmuşlardır. Cesaretinizi kırmayın ve denemeye devam edin.
Bir önceki Bitlenme ve tedavisi başlıklı konumuzda bitlenme nedenleri, bitlenme sebepleri ve bitlenme tedavisi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: sigara bırakmak gözü karartır mı

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.