Siğil Nedir? Siğilleri Nasıl Geçirebiliriz?

Siğil Nedir? Siğilleri Nasıl Geçirebiliriz?
Siğile human papilloma virüsü neden olmaktadır, şimdiye kadar bu virüsün 120 farklı türü tespit edilmiştir.Virüs derinin en üst kısmındaki hücreleri etkileyerek hücrelerin çoğalmasına vede  keratin üretimine neden olur.
Siğiller, viral enfeksiyon sonucunda derinin üst tabakasında oluşan kanserden bağımsız iyi huylu selim tümörleri olarakda adlandırılıyor. Siğiller ten rengine göre oluşur ve düz ve yumuşaktır.
Siğil Türlerini Sıralayacak Olursak ;
Klasik Siğiller:
Ellerde,ayaklarda,parmaklarda ve tırnak çevresinde görülen bu siğiller en yaygın siğil türüdür.Genellikle çocuklarda görülür.Nedenleri tırnak yeme,yolma gibi durumlardır.Deride oluşan küçük bir sıyrıktan virüs girebilir.Siğillerin üzerinde kan damarlarından oluşmuş siyah noktalar bulunur.

Düz Siğiller:
Diğer siğil türlerine göre küçüktür ve üzeri düzdür.Bu siğiller çok sayıda görülebilmektedir(20-100).Vücudun her bölgesinde görülmekle beraber çocuklarda genellikle yüzde görülür.Yetişkin erkeklerde sakal bölgesinde, kadınlarda ise bacaklarda görülür.Nedeni ise traş sırasında tahriş olan bölgeden vücuda virüs girmesidir.

 
Siğillerin görünümü kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir.Siğil başlangıçta toplu iğne başı büyüklüğünde oluşur; zamanla bezelye boyuna kadar ulaşabilmektedir.Siğil vücudun her bölgesinde oluşabilmekle beraber genellikle el ve ayaklarda görülür.Özellikle tırnak çevresindekiler çatlayabilir, iltihaplanabilir.Her yaşta görülebilmektedir, en sık 10-20 yaş arasında görülür, bu yaştakilerin %10′unda siğil görülmektedir.Tedavi edilmediği sürece büyüyüp çoğalabilmektedir.Siğiller belli bir bölgede, yaygın değilse başka bir hastalığın göstergesi değildir ancak yaygınsa ve birçok bölgede görülüyorsa bazı hastalıkların belirtisi olabilmektedir

Ayak Tabanında Oluşan Siğiller:
Bu tür siğiller genellikle ayak tabanında oluşur.Ayak tabanındaki siğiller mozaik görüntüsü oluşturur.Bu tür siğiller basınç nedeni ile dışarı doğru büyüyemedikleri için derinin içine doğru büyüme gösterir.Klasik siğillerde görüldüğü gibi bu siğillerde de siyah noktalar vardır.Ayak tabanında oluşan siğiller rahatsız edicidir, ağrı yapar.Nedeni ise ayak tabanınındaki deri değişiklikleri nedeni ile vücuda giren virüslerdir.
Etek Siğilleri:
Genellikle yetişkin insanlarda görülür ve yaşamı ciddi derecede etkiler.Değişik sayıda ve büyüklükte olabilir.Genital organlarda görüldüğü gibi genital organların dışında ve vajen,servix gibi iç kısımlarda da görülebilir.Nedeni çok eşli ve cinsel güvenlik önlemi alınmadan yapılan cinsel ilişkilerdir.Bu siğil tipi özellikle bayanlarda tedavi edilmezse kansere yol açabilmektedir.
Siğil Tedavisi:
Siğillerin tedavisinde kullanılan birçok yöntem mevcuttur.Ancak tedavi yöntemleri hastanın yaşına,siğilin tipine,oluştuğu bölgeye ve maddi imkanlara göre, hastanın veya doktorun uygulamalarına göre değişebilmektedir.Doktor tarafından uygulanan cerrahi yöntemler; cryo,lazer,elektrokoter ve cerrahi eksizyondur.Doktorunun uygun görmesi halinde hasta dıştan salistik asit podophyline uygulaması ile evinde kendini tedavi edebilmektedir.En yaygın kullanılan tedavi yöntemleri; immunoterapi,interferon ve imiquimod’dur.
Bir önceki Trnak Mantarı Nedir? Tırnak Mantarı Hastalığı Ve Tedavisi başlıklı konumuzda tırnak mantarı, tırnak mantarı nedir ve tırnak mantarı tedavisi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: siğil, siğil nasıl çoğalır, vücutta tırnak, ayaktaki siyah noktalar nedir, el sigilleri

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.