Sinestezi hastalığı nedir?

Sinestezi hastalığı nedir?
Sinestezi hastalığı her kişide aynı şekilde husule gelmez.
Yunanca kökenli bir ismi bulunan bu hastalığın, bir duyunun başka bir duyuyu algılaması gibi tıp literatüründe bir tanımı bulunmakta ve sinestezi hastalığı kişilerde beynin duyduğu sesleri görsele, gördüğü şeyleri ise seslere dönüştürerek algılamasına sebep olmaktadır. Başa alınan darbeler, bir takım kimyasallara maruz kalma, beynin orta temporal lobunun tahrip olması gibi nedenler sonradan ortaya çıkan sinestezi hastalığının sebepleridir.
Sinestezi hastalığı
Sinestezi hastalığı kişilerde ya sonradan bir takım hastalıklar sebebi ile meydana gelmekte ya da doğuştan var olarak nedeni bilinmeden nadir rastlanan bir sağlık problemi olmaktadır. Daha açık bir şekilde ifade edecek olursak sinestezi hastalığında seslerin koklandığı, şekillerin tadıldığı ve renklerin duyulduğu bir mekanizmadan söz edebiliriz
Hastadan hastaya farklılık gösteren sinestezi hastalığına yakalanma riski en fazla olan kişiler ise kadınlardır. Yapılan araştırmalara göre babadan kıza, anneden kıza ve anneden oğla geçtiği görülmüş, ancak babadan oğula geçtiği görülmemiştir. Bunun nedenini ise uzmanlar, sinestezi hastalığının X cinsiyet hormonu üzerinde taşınması olarak açıklamışlardır.

Sinestezi hastalığının ekseri beynin sol yarım küresiyle ilişkili olması dikkat çeker. Matematiksel ve görsel zeka düşüklüğü de hastalığın beynin sol yarım küresi ile ilişkili olmasını kanıtlar niteliktedir. Bu hastalığın bir tür yetenek olduğunu düşünenlerde bulunmaktadır. Çünkü yapılan beyin görüntüleme araştırmalarında limbik korteks ve hipokampüsün daha etkin olarak çalıştığı gözlenmiş ve buda hastaların güçlü bir hafızaya sahip olmalarını sağlamıştır. Tarihte birçok sinestezi hastasının müthiş eserleri bulunması da bu kanıyı kanıtlar.
Bir önceki Agorafobi nedir? başlıklı konumuzda agorafobi ve agorafobi sendromu hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: sinestezi belirtileri, sinestezi nedir çeşitleri nelerdir, sinestezi semptomlari

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.