Solaryum ile bronzlaşmak faydalı mı, zararlı mı?

Solaryum ile bronzlaşmak faydalı mı, zararlı mı?
Ama onlar hangi sağlık risklerini aldıklarını bilmiyor.
Ultraviyole ışık kullanımı, bronzlaşan kişide endorfin salınımını tetikler, dolayısıyla solaryuma giren kişi kendisini “iyi hissetme” durumuna geliyor. Kaliforniya Valisi Jerry Brown Pazar günü ilgili yasayı imzaladı.

Kaliforniya’da Gençlere Solaryum Yasaklandı
FDA, suni bronzlaşma için daha sıkı düzenlemeler koymak için beklerken, Kaliforniya’da artık, 18 yaşından küçükler kanunen solaryum cihazına giremiyor. Üstelik bu cihaza giren gençlerin dörtte biri bembeyaz tenleri ile tek seferde bronzlaşmaya çalışıyor. Yapılan araştırmaya göre yaklaşık 30 milyon kişi solaryum cihazını kullanıyor ve bunların yüzde 35 ini 18 yaş altı gençler oluşturuyor
Fakat ultraviyole ışık, hücrelerdeki DNA ya da zarar verebilir. Solaryum cihazları, aynı zamanda endorfin salgılanmasına da neden olduğu için, kişilerin kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlıyor. Bu ise bronzlaşmaktan ziyade kişilerin kendilerini daha iyi hissetmek için tercih ettikleri bir pozisyon oluşturabiliyor..
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), Dünya Sağlık Örgütü kanser bölümü 2009 yılı raporuna göre UV radyasyonu yayan solaryum cihazlarını “insanlar için kanserojen” olarak sınıflandırılmaktadır.
Ajans Solaryumun, Radon gazı, plütonyum, radyum, tütün ve hepatit B virüsü kadar ciddi bir tehdit olduğunu belirtiyor ve kurumun en yüksek kanser risk kategorisine alıyor.
Çalışmalar, solaryuma giren kişilerde hiç gitmeyen kişilere göre Melanom (ben kanseri) riskinin yüzde 74 daha fazla olduğunu gösteriyor. 50 saatten fazla solaryuma girenler için ise bu risk 3 kat artıyor. Daha da kötüsü, yeni sistem yüksek basınçlı solaryum cihazlarında bu risk dört kat artıyor.
Çocuklar arasında en sık rastlanan cilt kanseri, cilt kanserinin en ölümcül formu olan Melanomdur. Melanom, çok hızlı yayılan bir cilt kanseri çeşididir. Hastalık 1992 yılından bu yana özellikle 15 ve 39 yaş arası bayanlarda her yıl yüzde 3 artmaktadır.
Bu yılın başlarında, Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) bronzlaşma yatağı veya diğer suni bronzlaşma cihazları kullanarak çocukların zarar görmesini önleyecek yasayı çıkarmayı başardı. Bu hareket, Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Tıp Birliği, ve Amerikan Dermatoloji Akademisi de dahil olmak üzere, destek gruplarının giderek artmasını sağladı.
Sadece altı kez gerçek güneşte yanan kişilerde bile bir ömür boyu melanom riski yüzde 50 oranında artmaktadır. Güneşe çıkarken uygun giysi ve şapka takmak, güneş kremi uygulayarak ve güneş gözlüğü takılması gereklidir. Bu nedenle sırf bronzlaşmak için yakıcı güneş altında kalmak, belki estetik zevkleri tatmin eder ama diğer yandan beraberinde getireceği sağlık tehlikelerini de göz önünde bulundurulmalıdır.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.