Sonradan kazanılan bağışıklık nedir?

Sonradan kazanılan bağışıklık nedir?
Doğuştan kazanılan bağışlık, organizma türüne ve bireysel özelliklere göre kişinin doğum öncesinde sahip olduğu bağışıklık olurken, sonradan kazanılan bağışıklık ise, yaşamımızın bir döneminde yakalandığımız hastalığa karşı yapılan antikor sentezi sonucu oluşan bağışıklıktır.
İnsanlarda doğuştan ve sonradan kazanılan bağışıklık çeşitleri bulunmakta olduğundan bir takım hastalıklara karşı vücudumuz direnç göstererek bu hastalıklara yakalanmamamızı sağlar ya da daha hafif seyirde atlatmamıza muavenet eder. Doğumdan sonra ise antikorlar anneyi emme ile bebeğe geçer ve emme süreci sonlandığında bu antikorlar yıkılmaya uğrar.
Sonradan kazanılan bağışıklık
İnsanların sonradan kazanmış olduğu bu bağışıklık antikorlar vasıtasıyla meydana getirilmekte ve bu bağışıklık sisteminde vücut kendisi antikor üretimi gerçekleştirmektedir.

Hamilelik döneminde rahimdeki fetüs annesinin antikorlarını alır ve hatalıklara karşı bağışıklığını sürdürmeye devam eder. Daha sonra bebek karşılaştığı antijenlere karşı hayatının sonuna kadar yeni antikor üretmeye başlamaktadır

Bir önceki yazımız olan Asbest hangi hastalıklara neden olur? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.