Sosyal fobi nedir?

Sosyal fobi nedir?

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Prof.
Uzmanlar, toplumda davranışlarından dolayı mahcup ve rezil olacağı endişesiyle sürekli korku yaşayan kişilerin bu davranışlarının nedenini sosyal fobi olarak isimlendiriyor. Hatice Özyıldız Güz, toplumda her 100 kişiden 13’ünde sosyal fobi bulunduğunu söyledi
Dr. Güz, sosyal fobisi olan kişilerin toplumda davranışlarından dolayı mahcup ve rezil olacağı endişesiyle sürekli korku yaşadığını belirterek, “Çocukluk çağından itibaren aşırı çekingen olan kişilerde, gelecekte sosyal fobi gelişme riski daha yüksektir” dedi.
OMÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, sosyal fobinin en sık görülen psikiyatrik hastalıklardan biri olduğunu söyledi.
Sosyal fobisi olan kişilerin toplumda başkalarının yanında konuşmaktan ve davranışta bulunmaktan korkup olabildiğince kaçınmaya çalıştığını belirten Prof. Dr. Güz, “Hastalık genelde 10- 17 yaş arasında başlar. Maddi durumu ve sosyal konumu yetersiz olan kişilerde, işsiz ve eğitim düzeyi düşük olanlarda görülme sıklığı daha fazladır.

Ailenin çocuğu yetiştirme şekli de çok önemlidir. Çocukluk çağından itibaren aşırı çekingen olan kişilerde, gelecekte sosyal fobi gelişme riski daha yüksektir” diye konuştu.
Toplumda her 100 kişiden 13’ünde sosyal fobi görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, “Sosyal fobide korkulan durumla karşılaşıldığında bedensel belirtiler ortaya çıkar. Bunlar yüz kızarması, terleme, ağız kuruluğu, çarpıntı, nefes kesilmesi, nefes darlığı, mide bağırsak sisteminde rahatsızlık, kas gerginliği, titreme gibidir.
Sosyal fobisi olan kişinin aklından güçsüzüm, yetersizim, çirkinim, beğenilmiyorum, sevilmeye layık değilim, hata yapmamalıyım, mükemmel olmalıyım, kaygılı olduğumu belli etmemeliyim, rahat davranmalıyım, kusursuz görünmeliyim, herkesin beğenisini kazanmalıyım gibi düşünceler geçer. Bu durum psikolojik bir hastalık olduğunun düşünülmesi ve mutlaka bir hekime başvurulması gerekir” dedi.

Bir önceki yazımız olan Çocuklukta yaşanan taciz beyni değiştiriyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: kas gerginliği belirtileri, endise cayinin faydalari

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.