Spiral Nedir? Spiralin Zararları Nelerdir?

Spiral Nedir? Spiralin Zararları Nelerdir?

Spiral,  esnek maddelerden yapılmış olan bir tür doğum kontrol yöntemidir.Spiral  rahim içerisine sağlık görevlisi tarafından yerleştirilir. Rahim içi araç spermin kadın tüpüne ulaşmasını engelleyen etkili bir yöntemdir. Bizlerde bu nedenle sizleri bilgilendirmek adına, spiralin zararlarına deyiniyoruz bu yazımızda…
 

 
Rahim İçi Araçların Zararları
1)      Gebelik: Spiral kullanımı esnasında görülen doğumların yaklaşık 1/3 ü spiralin kısmen yada tamamen atıldığının fark edilmemesi sonucu oluşmaktadır.Ancak RİA,  uterus içindeyken de doğumla zaman zaman karlşılaşılabilmektedir.Rahim içi araç yerindeyken gebe kalan kullanıcılarda ,nadiren septisemi, septik şşok ve ölüme sebep olabilecek düşük riski artar.Bu sebeple doğum teşhisi konulduğunda spiral çıkarılmalıdır. Fakat son zamanlarda spiralın zararları kendini göstermeye başladı. Çıkartıldığı zaman gebelik hemen olabilir

Bayan gebeliğin devamını istemiyor ve gebelik süresi yasal sonlandırma sınırı içerisindeyse, bayana yardımcı olamk gerekir
İplikler servikal açıklıkta ya da servikal kanalın distalinde bulunamıyorsa ya da gebelik 3 ayı aşmışsa ,spiralin çıkarılması gayet zor olur.Eğer böyle bir durum mevcutsa tedavi amacıyla bayanla görüşülmelidir.
Bayan gebeliğin devamını istiyor , iplikler görülüyor ve gebelik onüç haftadan küçükse  spiral çıkarılmalıdır.Eğer rahim içi araç bu dönemde çıkarılacak lursa düşük riski diğer kadınlarınkiyle eşitlenir.Eğer bayan kabul ederse spiral nazikçe çekilerek çıkarılır. Spiralin çıkarılmasının ardından kramp tarzı ağrılar,kanama veya engfeksiyon belirtileri olabilir uzmana sevk ediniz.
Bayan gebeliği sürdürmek istiyorsa fakat spiralin çıkarılmasını istemiyorsa ona kendiliğinden düşük ve sessis riskinin yüksek olabileceğini ve gebeliğin takip edilmesi gerektiğini anlatarak bunun zararları hakkında bilgi veriniz.

2)      Ektobik Gebelik:Spiral ,ektobik gebelik riskini artırmaz.Fakat ektobik gebeliğe karşı koruyuculuğuı  intrauterin gebelikten daha azdır.Bunun için spiral  kullanan bir bayanda oluşan gebeliğin ekstrauterun olma olasılığı yüksektir.Bu komplikasyon unutulmamalıdır.

spirall

3)      Pelvik İnflamatuvar Hastalık (PİH): Spiral yerindeyken oluşan pelvik inflamatuvar hastalık , fertilite kaybıyla sonuçlanabilelcek tuba ovariyen apseler yahut da genel peritonit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.Pelvik enfeksiyon belirtileri ;Seks sırasında ağrı, normal olmayan vajinal akıntı,ateş,pelvikte veya karında ağrıyı kapsamaktadır.Eğer bu belirtiler uygulamadan birkaç adet dönemi sonrası görülürse , oldukça ciddi bir durum var demektir.Gerkeli tetkikler yapılmalı spiral çıkarılömalı ve antibiyotik tedavisine hemen başlanmalıdır.Eğer  ilk kırk sekiz saate rağmen düzelme olmamışsa uzmana yönlendirilmelidir.


4)      Uterus perfıorasyonu ve servikal perforasyon: Spirali Atakan uzmana göre bunun belirtiğerinde değişiklik olmaktadır. Uzmanın deneyimine bağlıdır.Spiral uterusta üç yerde perforasyon oluşturabilir.

a) servikal duvar
b)      uterusun gövdesi
c)      uterin fundus

Spiral uterusu perfore etse bile iplikler servikal kanaldan sarkabilmektedir.Bu durumda perforasyon teşhisini koymak zorlaşmaktdır.Mutlaka uzman gförmelidir.
Uterus perforasyonunun objektif bulguları spiralin ipliklerinin olmaması,eğer iplikler duruyorsada spiralin histeroskopi,röntgen,ultrasonla saptanması gerekir.

Eğer uterus perforasyon teşhisi konulmuşsa spiral derhal çıkarılmalıdır.Tercih edilen yöntemse laparoskopidir.Çok iyi bir uzmanın çıkarması gerkemektedir.Çünkü zaman zaman parçanın içinde kaldığı tespit edilmiştir.
Bir önceki Emboli Hastalığı Ve Emboli Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi başlıklı konumuzda emboli hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: spiral nedir, spiral zararları, spiralin riskleri, spiralin yararları ve zararları, spiralin zararları nelerdir

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.