Teknolojinin Orta Yerindeki Çocuklar

Teknolojinin Orta Yerindeki Çocuklar
Hepimizin elinin altında bir bilgisayar var ki ben yazabiliyorum bu postu, siz de okuyabiliyorsunuz. Peki bu hızla gelişen teknoloji, çocuklar için ne gibi sonuçlarla karşı karşıya bırakıyor bizi? Kısaca göz atalım konuya:
Günümüz çocukları cep telefonu, bilgisayar, oyun konsolu gibi teknolojik ürünlerde daha küçük yaşlardayken bile son derece yetkin hale gelebiliyor. Bir sürü oyunu ustalıkla oynayabiliyor.

Teknolojinin orta yerindeki çocuklar

Belirli bir yaşa gelmiş, sayıları yüzlerle ifade edilen bir topluluğun içindeyiz. Bilgisayar, cep telefonu başta olmak üzere, hızla gelişen teknolojinin göstergesi bir çok ürün de evimizde yerini alıyor
Gerçi şaşırmamak lazım, ben de küçükken televizyonu babamdan daha iyi kullanıyordum. Demek ki sistem aynı işliyor ama cihazlar çok çeşitlenmiş.
Yalnız unutmamak gerekiyor ki; teknoloji çocukların gelişimini olumlu olduğu kadar, olumsuz yönde de etkiliyor. Yapılan araştırmalara göre bilgisayar, çocuğun zihinsel gelişimine olumlu katkı yapıyor. Ancak bilgisayar başında geçirilen zamanın uzunluğu bu noktada çok önemli. Zira süre arttıkça, negatif etkiler daha ön plana çıkmaya başlıyor.
6-11 yaşları arasında olan çocukların bilgisayar oyunlarına büyük ilgi gösterdiği saptanmış. Bu nedenle özellikle bu yaş aralığındaki çocuklarda, kullanım saatleri konusunda bir disiplin oluşturmanın şart olduğunu savunuyor uzmanlar. Bu konuda bir zaman sınırlaması olmazsa, çocuklar sosyalleşme ve gelişme gibi konularda geri adımlar atmaya bile başlıyor. Bu noktada ilk öneri; TV ve bilgisayar gibi ürünlerin çocukların odalarında bulunmaması yönünde…
Bunların yanında mp3 player gibi ürünlerde müzik dinlemeleri, cep telefonu ile zaman geçirmeleri gibi konularda da zaman ve yaş gibi sınırların belirlenmesine dikkat etmek gerekiyor. Çocukların yataklarında bile oynayabilecekleri oyun konsolları, müzikçalarlar yerine kitap okumak, arkadaşları ile fiziki aktiviteler içeren oyunlar oynamak, temiz havada koşup eğlenmek gibi alanlara kanalize edilmesi gerekiyor.
Zira teknolojik ürünlerle fazla haşır neşir olan çocuklar;  uyumak yerine TV izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak, arkadaşlarıyla geç saatlere dek mesajlaşmak gibi etkinliklere ağırlık veriyor. Çünkü bu tip aktiviteler onlar için eğlenceli ve oyalayıcı… Oysa 13-16 yaş aralığında olan çocukların günde en az 6.5 saat uyuması gerekiyor. Bu süreden az uyumayı alışkanlık haline getiren çocukları, gelecekte yüksek tansiyon başta olmak üzere bir çok rahatsızlık bekliyor.
Günümüz şartlarında çocukları teknolojinin dışında tutmak mümkün değil. Bu hem arkadaşlarının bildiği ve paylaştığı şeylerden çocuğu uzak tutarak, onu arkadaşlarının arasına karışamamak gibi bir sorunla baş başa bırakıyor hem de ilgisini daha çok artırarak aslında teşvik edici hale geliyor.
Bu nedenle çocukları teknoloji ile dost yetiştirmek ancak bu teknolojiyi kullanabilecekleri zamanları doğru saptamak en önemli adımlardan biri… Kalan zamanlarında arkadaşları ve ailesi ile yüz yüze iletişimde bulunması, konuşması ve dinlemesi, okuması, keza fiziksel enerji gerektiren oyunlar oynaması gibi konulara yönlendirilmeleri şart…

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.