Tifo Nedir? Tifo Hastalığı İle Merak Edilenler Burada

Tifo Nedir? Tifo Hastalığı İle Merak Edilenler Burada
Tifonun bazı belirtileri, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık ve baş ağrılarıdır.
Salmonella tipi bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır Tifo. Tifo nedir? Tifonun belirtileri nelerdir? Tifonun tedavisi nasıldır? Gibi sorularınızın cevabını aşağıda bulabilirsiniz…

 
Tifo Nedir? Tifo, kirli içme suları ve pis yiyeceklerle bulaşan mikrobik ve bulaşıcı bir hastalıktır. Mikroplar kanalı ile mideye ulaşır. Tifo hastalığı  dönem dönem belirtilerini göstermeye başlar, belirtiler insan vücuduna ve direncine göre farklılık gösterebilir
Çomağa benzer bir yapısı olan tifo mikrobu genelde salgın şeklinde, yaz ve sonbahar aylarında görülür. Tifo kalbi, beyni, böbrekleri, akciğerleri, karaciğeri, göz ve kulak sinirlerini etkileyen bir hastalıktır, bu nedenle önlem alınması ve bulaşmışsa iyi tedavi edilmesi gerekir.
Tifo Belirtileri: Hastalık, tifo mikrobu vücuda girdikten yaklaşık 7-15 gün sonra ortaya çıkar. Hastalığın ilk günlerinde yorgunluk ve baş ağrıları görülür. Fakat hasta yatmak ihtiyacını hissetmez. Birkaç gün sonra ateş yavaş yavaş yükselmeye başlar.
İştahsızlık, baş ağrısı, burun kanaması, bronşit, mide ve bağırsak bozuklukları ile birlikte ishal görülür. İlk belirtilerin ortaya çıkmasını takip eden birkaç gün içinde ateşi daha da yükselir. Göğsünde karnında ve sırtında pire ısırığına benzeyen kırmızı lekeler belirir. Bu günler içinde tansiyon düşer, nabız da yavaşlar. Hastalığın üçüncü haftasında karın gerginleşir ve şişer. Dışkı ise yumuşaklaşır, bağırsak kanamaları görülebilir. Bademcikler iltihaplanmış, hasta zayıflamıştır. Üçüncü haftanın sonlarından itibaren, ateş düşmeye ve diğer belirtiler kaybolmaya başlar.

Tifo Nasıl Bulaşır? Tifo basili adı verilen bu mikrop, çoğunlukla tifolu hastaların dışkılarında veya idrarlarında, kanlarında, tükürüklerinde veya vücutlarında görülen deri döküntülerinde bulunur. Tifo salgınına, lağım suları karışmış içme suları veya lağım suları ile mikroplanmış yiyecek maddeleri neden olur. Salgın daha ziyade yaz ve sonbahar aylarında görülür.
Tifo Tedavisi: Hastaya süt, yoğurt, ayran, hoşaf, meyva suları, limonata, portakal suyu, yumurta sarısı, yumurtalı çorbalar, iki kere çekilmiş etten yapılmış köfteler, sebze ve meyve püreleri gibi protein, vitamin ve karbonhidrat bakımından zengin besinler verilir. Bol su içirilir ve ayrıca, antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Tifo Hastalığından Korunma: İçme ve kullanma sularının kontrolü, besin hijyeni, lağım ve kanalizasyon tesislerinin hijyen şartlarına uygun duruma getirilmesi en önemli korunma yollarıdır. Tifo aşısı da kesin koruyucu olmamakla birlikte % 51-67 oranında koruyuculuk sağlar. Bu nedenle tifo aşısı yaptırmak da faydalı olabilir.
Bir önceki Verem Hastalığı Nedir? Verem Bulaşıcımıdır? Veremden Korunmanın Yolları Veremle Mücadele başlıklı konumuzda verem belirtileri, verem hastalığı ve verem nedenleri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: tıfo kulak çınlaması yaparmı, lağım mikrobu, tıfo mıde bulantısı yapar mı?, tifo mide bulantısı yaparmı, tifo oldugun nasil anlasilir

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.